Az amerikai ügyvivő a magyar helyzet miatt aggódott az EBESZ ülésén

Aggodalmát fejezte ki a közelmúlt magyar eseményei miatt Gary Robbins, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) delegált amerikai követségi ügyvivő.

Robbins az EBESZ bécsi ülésén beszélt Magyarországról, egészen pontosan három dologról.

  • Egyrészt a Norvég Civil Alap körüli helyzetről, és a magyar kormány azon vádjairól, hogy a norvég kormány befolyásolni akarja a magyar politikai helyzetet. Robbins kitért arra is, hogy a kormány hatósági szervet küldött a civileknek a norvég támogatást kiosztó szervezetekre. 
  • Robbins szóba hozta a sajtószabadság kérdését is. Mint mondta, a magyar sajtó képviselői öncenzúrára kényszerülnek, mert félnek a megtorlásoktól, ami a kormányellenes cikkek megjelenése után érhetné őket. Példaként az Origo esetét hozta fel, akik írtak Lázár külföldi utazásáról, nem sokkal később pedig kirúgták a lap főszerkesztőjét, Sáling Gergőt. És bár a kiadó szerint ez egy régóta tervezett átalakítás lépése volt, a Sáling menesztése után tömegesen felmondó munkatársak tette azt jelzi, hogy a kirúgás mögött politikai ok húzódhatott. 
  • Végül szóba kerül a reklámadó ügye is. Robbins elemzőket idéz, akik szerint az adó arra jó, hogy megnyomorítsa az iparágat és szorosabbra fűzze a kormányzati kontrollt a sajtó körül. 

Robbins szerint párbeszédre lenne szükség, arra, hogy a kormány tárgyaljon a civil szervezetekkel és a sajtó képviselőivel, és hogy eleget tegyenek a gyülekezési/szólás/sajtószabadság követelményeinek.