Csak a Déli-sarkon nem élnek halevő pókok

TUDOMÁNY
2014 június 20., 06:56
comments 8

A világ mostanáig tévedésben élt. A tudósok slendriánsága és nemtörődömsége miatt egészen idáig abban a tévképzetben éltünk, hogy a világon két halevő pókfaj, a Dolomedus és a Nilus létezik csak, és ezek kizárólag Észak-Amerikában, Európában, Új-Zélandon és Ausztráliában pusztítják a halakat, amikről egészen eddig azt tévképzeltük, hogy buták.

Hát nem.

Martin Nyffeler, a Baseli Egyetem és Bradley Pusey, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói most 89 olyan dokumentált esetet nézett át újra, amikor pók evett halat.

Arra jutottak, hogy legalább nyolc (8) halevő pókfajcsalád létezik, és ezek Antarktika kivételével az összes kontinensen elterjedtek.

A nyolc családból ötnél a természetben is megfigyelték, hogy halra vadásznak - három másik család laboratóriumi körülmények között fogyasztott halat.

A pókok egy része úgy halászik, ahogy azt egy pókról elképzelnénk - a part közelében, de szárazról. Léteznek viszont pókok, amik úszni, sőt, merülni is tudnak, és úgy vadásznak halakra. Amikkel aztán a pókoktól elvárható módon idegméreggel végeznek, mely méreg elő is emészti - elcsepfolyósítja - a halakat, hogy aztán már csak ki kelljen szürcsölni belőlük a tápanyagot.

Íme, néhány pók, amint éppen halat eszik:

photo_camera Nyfeller, Pusey / Iflscience

(Via I Fucking Love Scinece)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.