Eltartott húsz évig, de végre kész az oroszok legújabb atomtengeralattjárója

2010-ben Medvegyev, aki akkor még elnök volt, már megnézhette a tengeralattjáró farát.AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / KREMLIN / VLADIMIR RODIONOV

Lassú munkához idő kell, tartja családi közmondásunk. Ebben a szellemben fejlesztették az orosz hadiflotta legújabb büszkeségét, a K-560 Szeverodvinszk atomtengerallatjárót, ami olyan régóta készül, hogy eredetileg még K-329 volt a neve, csak gondolom közben elkészült a K-330-tól az 559-ig minden.

A lassú tempóért elsősorban a Szovjetunió összeomlása, másodsorban az orosz gazdaság összeomlása a felelős. A dolgok aztán 2008-ban vettek fordulatot, amikor az olajpénzekkel kitömött orosz kormány nagyarányú hadipari fejlesztésekbe kezdett - ennek az eredményeit Ukrajnában láthatjuk.

A tengeralattjáró specialitása a hatalmas szonár, amit az orrában kellett elhelyezni, ahol ezért nincsenek torpedóvetők. Onyx típusú hajóelhárító és Kalibr típusú szárazföldi csapásmérő rakétákkal fegyverezték fel - az előbbi 290 kilométerről képes megsemmisíteni egy hajót. Ezen kívül még kilenc 9K38 Igla típusú légvédelmi rakéta is lesz rajta.

A Szeverodvinszk amúgy az orosz flotta válasza az amerikaiak Virginia-osztályú tengeralattjáróira. Olyanból már tíz darabja van az amerikai flottának, és még 28-at rendeltek. (Via Popular Scinece)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.