A tévében tett vallomást az ujgur baltás támadó

külföld
2014 június 22., 11:10
comments 53

Még csütörtökön támadtak ujgurok egy madzsongjátékteremre Kínában, késeket és fejszét ragadtak, azzal estek az ott lévőknek. A három támadó közül kettőt megöltek, egyet elfogtak.

Az őrizetbe vett rab töredelmes beismerő vallomást tett a kínai központi televízió kamerája előtt a hétvégén, hangoztatva, társai vették rá, hogy csatlakozzon a "szent háborúhoz". Kínában régóta szokás, hogy őrizetesek beismerő és bocsánatkérő vallomást mondanak a tévénézőknek. Muer Zhati most ujgur nyelven mondta el, hogy társai azzal hitegették, ha a szent háborúban meghal, közvetlenül a paradicsomban találja magát, s ügyében nem fognak ítélkezni.

A Hotan város közösségi házában történt támadásban négyes sérültek meg.

A jelentős részben muszlim vallású, török nyelvű ujgurok lakta autonóm területen a rendőrség, a kormányzati épületek és civilek ellen a múltban is gyakran követtek el merényleteket, de az utóbbi időben ezek megszaporodtak és szervezettebbé váltak. A legutóbbi, a régió székvárosának, Urumcsinak a piacán elkövetett merényletben 43-an meghaltak, és több mint kilencvenen megsebesültek.
A hatóságok válaszul az elmúlt hónapokban fokozták Hszincsiangban az ellenőrzést és felgyorsították a bírósági munkát. A kínai média hétfői beszámolója szerint legutóbb 13 embert végeztek ki az autonóm területen terrortámadásokban és más erőszakos cselekményekben való részvételük miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.