Obama: Az ISIS Irak mellett más államokat is destabilizálhat

2014 június 22., vasárnap 19:00
20

Az Irak jelentős területeit meghódító, az al-Kaida terrorszervezet ihlette szunnita milícia olyan erővé nőheti ki magát, amely képes a térség más államait is destabilizálni,

- mondta Obama vasárnap a CBS-nek adott interjúban. Az elnök szerint hosszútávon elutasítják majd az ISIS-t az irakiak, de középtávon komoly fenyegetettséget jelent Amerikára a szélsőséges csoport.

AFP PHOTO / HO / YOUTUBE

Obama Jordániát nevezte meg, mint veszélyeztetett ország, ahol teret hódíthat az ISIS működése. De nem csak a Közel-Keletre, hanem Afrikára is figyelni kell, az elnök szerint a Boko Haram és az ottani al-Kaida is komoly veszélyt jelent.

Nem küldhetünk minden olyan országba amerikai katonát, ahol ezek a szervezetek megjelennek és működnek.

IRAQ-UNREST-VOLUNTEERS
Globálisan, de Irakra is egy jobban összpontosított, célzott stratégiát dolgoznak ki, inkább partnerként jelenne meg Amerikai a helyi rendvédelmi szervezetek mellett, azokat támogatva és kiképezve. Obama csütörtökön jelentette be, hogy 300 tanácsadót küldenek Irakba. A támogató kontingens SEAL katonákat, zöldsapkásokat, rangereket tartalmaz.

Az elnök szerint, nem  lehet hatékonyan kezelni a konfliktust, ha a síita vezetésű iraki kormány nem változtat a szunnitákat kirekesztő politikáján.

AFP PHOTO/HAIDAR HAMDANI

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke, Dianne Feinstein a CNN-nek elmondta, hogy Amerikának tárgyalnia kell Iránnal, mert Teheránnak fontos szerepe lehet egy jelentősebb síita-szunnita háború kirobbanásának megakadályozásában. Feinstein szerint, nagyobb erőkkel kell figyelni az Európában és Amerikában toborzott önkénteseknek az útját, akik a Közel-Keletre utaznak, hogy ott részt vegyenek a helyi háborúkban. (MTI)