"Orbán Viktor leszopta Putyint" - mondták a lengyelek egymás között

külföld
2014 június 23., 12:38
comments 375

„Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár. Az oroszok 10 milliárdot adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van”

Ezt a lengyel állami olajvállalat, az Orlen vezetője mondta a lengyel pénzügyminiszternek és a helyettesének még februárban egy most kiszivárgott hangfelvétel szerint.

A felvételt a lengyel lehallgatási botrányban igencsak érintett Wprost hetilap hozta nyilvánosságra.

A beszélgetésben szó esik a Hernádi-ügyről is:

Jacek Krawiec (az Orlen igazgatója):

Na figyelj, mondok nektek még egy ügyet. Kurva életbe, hogy különbözünk mi a magyaroktól. Elmentem ezzel Hernádihoz, mert ő nem hagyhatja el Budapestet, kérdezem tőle: és te, hány évet kapsz? És ö így mosolyogva, lazán, mondja: Figyelj, a jogászaim találtak valamit, hogy ebben a témában az ügyet bármelyik EU-s országban folytatják le és az ítélet felmentő lesz, akkor az minden EU-s országnak el kell ismernie és utazhatok Európába. Én mondom: Magyarországon lesz a per? Ő mondja: Persze. Én mondom, de tudod, hogy ez eltart két, három évig. Ő mondja: nem, áprilisban lesz ítélet. És ül mellette a jogi ügyek igazgatója, egy ilyen nagyon önelégült vendég. Ábel. És ő nevetve mondja: Ábel, mondd meg Jaceknek, ki fog engem vádolni ebben a perben Magyarországon? És Ábel mondja: a feleségem. El tudjátok képzelni ezt a helyzetet? A feleség az ügyész, az ítélet felmentő, minden elintézve. El tudjátok ezt képzelni nálunk?

Zdzisław Gawlik (pénzügyminiszter-helyettes):

Lehet, de mi nem tudjuk.

Włodzimierz Karpinski (pénzügyminiszter):

Erről álmodik Kaczynski. Ilyen a belpolitikai helyzet.

Hogy a Hernádit pótmagánvádas ügyben vádló Bánhegyi Ilona a felesége a Mol ellátási és értékesítési igazgatójának, Galácz Ábelnek, már 2013 végén kitudódott. Ha Bánhegyi Ilona elveszíti az ügyet Hernádi ellen egy magyar bíróságon, akkor más EU-tagállam (akár Horvátország) bíróságai már nem ítélhetik el a Mol vezetőjét ugyanabban az ügyben.

Bűnbanda ostromolja a lengyel kormányt

Nem ez az első kiszivárgott hangfelvétel, amin lengyel vezetők kompromittáló dolgokat mondanak.  Radoslaw Sikorski külügyminiszter szerint kormányukat "szervezett bűnbanda ostromolja" a szivárogtatásokkal. Egyelőre nem tudni, kik és miért készítették a felvételeket, de annyi bizonyos, hogy legalább két varsói étteremben hallgatóztak.

UPDATE

A Mol hétfőn délután közleményt adott ki a lengyel beszélgetésről, ebben ennyit írnak:

"Az elmúlt években számos pletyka és spekuláció jelent meg különböző helyi médiában a MOL-lal kapcsolatban, amelyek mindegyikéről kiderült, hogy téves. A MOL soha nem kommentálta ezeket a pletykákat, így most sem szándékozik ezt tenni."

Egy, az ügyet ismerő forrásunk azonban azt mondta, hogy valóban volt december elején Budapesten egy olyan vacsora, amin a Mol vezetői mellett több lengyel vendég is részt vett, de pont a résztvevők nagy száma miatt

"teljesen életszerűtlen, hogy ilyesmi elhangzott volna."

(Fordítás: Origo és Kapitalizmus blog.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt