Na figyeljetek, ettől születhetne több gyerek!

népesedés
2014 június 26., 11:08

Szülessen több gyerek, mert nem lesz nyugdíjunk, szülessen több gyerek, mert fogy a magyar, szülessen több gyerek, mert kevesebb születik, mint amennyit az emberek szeretnének. A gyerekvállalás támogatására csiliárd forintot költenek közpénzből, azonban a legalapvetőbb segítséget nem adja meg az állam: a magyar törvények nem segítenek mindenkit, aki gyermeket szeretne.

Akadályozzák és hazugságok sorozatára kényszerítik a gyermeket akaró, de ennek kapcsán orvosi segítségre szoruló nem házas vagy nem heteroszexuális párokat, az egyedülállókat. Kiszúrnak azokkal a párokkal, ahol a férfinak nem lehet gyermeke, és azokkal is, akiknek csak lefagyasztott petesejtjeik révén lehetne (további) gyermeke. Sőt, megnehezítik a meddőséggel küzdő vallásos párok gyermekvállalását is. Akinek van pénze, az ezt is intézheti Bécsben, de ettől még nincs ez így jól. Azt hihetnénk hogy mindez keveseket érintő gond, azonban Magyarországon minden ötödik pár meddőségi problémával küzd.

Erről valamiért nem szólnak újságcikkek és nyilatkozatok tömegei. Úgy látszik, könnyebb bűnbakot keresni, mint az értelmetlenül és diszkriminatív módon korlátozó jogszabályok megváltoztatását követelni.

Diszkriminatív a szabályozás

Kezdjük a nőkkel. A magyar jogszabályok rendkívül (szerintünk értelmetlenül) szigorúan határozzák meg a petesejt lefagyasztatás és tároltatás feltételeit. Csak alapos egészségügyi okok (például kemoterápia esetén) - van erre lehetőség, saját költségre nem végezhet ilyet még magán egészségügyi szolgáltaló sem. Akkor sem, ha a paciens magára vállalja az eljárás összes költségét. Nem lehet, kifejezetten tilos.
Ugyanakkor az ivarsejtek kinyerése és tárolása a férfiak számára – az anyagi terhek vállalása esetén - a női ivarsejttárolásnál meghatározott feltételeknél jóval tágabb körben, kevesebb megkötéssel is elérhető. A férfiak a törvény szerint spermabankban tároltathatják ivarsejtjeiket. Az igen laza meghatározás szerint „szociális ok, például a férj hosszabb távolléte” elegendő indok arra, hogy ezt megtehessék. A nők ilyesmire nem hivatkozhatnak. Miért? Csak.
Na de miért olyan fontos ez a kérdés? Tessék időben nekiállni a gyerekgyártásnak, és kész. Hát nem, egyáltalán nem ilyen egyszerű a helyzet. Kapásból tudunk mondani olyan egészségügyi okot, amely miatt szükség lenne az eljárás tágabb körben való engedélyeztetésére. Ilyen például a családi kórelőzményben korai petefészek-kimerülési diagnózis, amely százból két nőt érint, de előfordulhatnak a jogszabályban felsoroltakon kívül egyéb meddőségi problémák, illetve ezek gyanúja is okolhatja, ha valaki szeretné saját petesejtjeit fagyasztva tároltatni. A hatályos szabályozás szerint ezek nem elegendő indokok a petesejtfagyasztásra.
Szociális okként szerintünk igenis indokolt lehet az is, hogy ha a petesejtkinyerés időpontjában még nem aktuálisak a nő gyermekvállalási tervei, és szeretne később (további) vér szerinti gyermekeket. Ha ő fizeti, miért is nem engedélyezik? Kinek árt vele?
Ráadásul a petesejtlefagyasztás olyan meddőségi problémákkal küzdő párok számára is reményt adhat a további gyermekek vállalására, akik vallási, bioetikai okok miatt a megtermékenyített petesejtjeiket nem tároltathatják. (Lombikkezelés során a megtermékenyített, de fel nem használt néhány sejtes zigótákat meghatározott időre lefagyasztathatják a párok, hogy amennyiben az eljárás sikertelen, vagy ha később további gyermekeket szeretnének, ne kelljen elölről kezdeni az egész procedúrát. A megtermékenyített sejtek tárolása, majd megsemmisítése vallási szempontból meglehetősen aggályos.)

Tetszettek volna fiatalabban nekiállni a gyerekcsinálásnak!

A hatályos magyar szabályozás azt üzeni, hogy a nők saját fogamzóképességük megőrzése érdekében tervezett lépései kevésbé fontosak és alacsonyabb rendűek a férfiak hasonló előgondoskodó szándékainál. Vagy talán attól tartanak, hogy a rendszeresen felelőtlennek bélyegzett, szülést halogató nők tömegei így oldják meg a kitolódó gyermekvállalás kapcsán esetlegesen felmerülő termékenységi problémákat? Na és ha így lenne, az miért lenne baj? Kinek ártanának ezzel?
A jelenlegi korlátozó gyakorlat mellett szerintünk nem lehet azzal érvelni, hogy a nők számára az ivarsejt kinyerés módja bonyodalmasabb, mert az asszisztált reprodukciós eljárás során végzett hasonló beavatkozás megfelelő egészségügyi feltételek esetén széles körben vállalt és vállalható rutin beavatkozás. A tudomány mai állása szerint a megfelelő modern eljárások alkalmazásával a női ivarsejtek 10-15 évig biztonsággal tárolhatóak fagyasztva, és az így tárolt sejtek 80-90 százalékban feléleszthetők.
A női ivarsejtek fagyasztva tárolásának javallatai közé a jogalkotónak be kellene illesztenie - a spermiumok fagyasztva tárolásának indukcióival azonos módon - az ún. szociális indokot is, illetve lehetővé kellene tenni, hogy a petesejtlevétel majd fagyasztás indokolás nélkül, saját költségre elvégeztethető legyen.

Ha annyira akarjátok, oldjátok meg házilag, lesz apja a gyereknek

Hogy teljes legyen a kép, azt is el kell mondjuk, hogy nemcsak a nőket különböztetik meg hátrányosan a fent említett jogszabályok: nemcsak az ivarsejtek fagyasztásának szabályozása diszkriminatív, de az az ivarsejtadományozás szabályozása is. Míg a legközelebbi női családtagok számára engedélyezik a petesejtadományozást, addig férfi családtag ugyanis nem "segítheti ki" a meddőséggel küzdő férfit. Akinek nem alkalmas a spermája arra, hogy gyermeket nemzzen, az úgy járt, hogy vagy egy sosem látott idegen (anonim adományozó a spermabankból) lesz a gyereke apja, vagy nem lesz apa. Ez a megoldás ráadásul a párok nőtagjainak sem szokott feltétlenül tetszeni.
Hogy közeli férfirokon miért nem lehet biológiai apa, míg nőknél hasonló esetben miért engedélyezi a szabályozás, nem tudni, teljes rejtély. Talán úgy gondolták a jogszabályt szövegezők, hogy höhö, ha nagyon akarják, úgyis megoldják egymás közt a hagyományos módon házilag, minek ide orvos?

A kérdés ettől még adott: miért tesz különbséget a törvény a közeli női és férfi hozzátartozók ivasrsejtadományozásának szabályozása kapcsán?

Alaptörvényt sért a szabályozás

Az Alaptörvény szerint "Magyarország támogatja a gyermekvállalást" tehát azt is támogatnia kéne a törvényhozóknak, hogy a (legalábbis a szerintük khm, kívánatosnak tartott családmodellben élő) nők fagyasztott petesejtek útján, a férfiak pedig vérrokon donor révén is szülővé válhassanak. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi szabályozás diszkriminatív, és sérti az alaptörvényt, mivel személyeket bizonyos szolgáltatások igénybevétele kapcsán pusztán a nemük miatt különböztet meg, és ebből nyilvánvaló hátrányok származnak. Ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy mennyibe kerül az eljárás, vagy hogy a petesejtek kinyerése jóval bonyolultabb ügy.

Itt tart a demográfiai vészharangot minden héten megkongató kormányzat, miközben a világon már egészen elképesztő módokon segítik a gyermeket vállalni akaró embereket.

Hamarosan mindenkinek lehet gyereke, aki akar

Negyven éve a művi megtermékenyítés is csak reménybeli álom volt. Ma mindennapos valóság. Tíz éve nehéz volt petesejteket fagyasztani, ma már megoldott és megbízható módszer áll rendelkezésre. 1978-ban, az első lombik eljárással fogant ember, Louise Brown születése még hatalmas port kavart. Ma már szerencsére egyre kevésbé rejtegetnivaló, ha orvosi segítséget kellett igénybe venni a várva-várt gyerek fogantatásához.

Azok, akiket nem kötnek vallási előírások, vagy bármilyen más okból nem ellenzik a csúcstechnológia felhasználását ezen a területen, azok számára jó hír, hogy hamarosan szinte mindenkinek lehet gyereke, aki akar. Megakadályozhatóvá vált, hogy csak a súlyos, öröklött betegségek génjeit nem hordozó embriókat ültessék be az anyákba, hibás génrészletek vághatók ki és helyettesíthetőek be embriók DNS-ében. Nemsokára a méhátültetett nők is képesek lehetnek terhességek kihordására és a tudósok már mesterséges spermiumok előállításán is dolgoznak.

Az itthon megkérdőjelezhetetlenül fontosnak számító életkor sem feltétlenül akadály. Kutatók már dolgoznak azon, hogy a kornál pontosabb előrejelző modelleket hozzanak létre, ami alapján bárki megismerhetné saját egyéni termékenységét és genetikai örökségét, hogy ennek pontos ismeretében tervezhesse meg gyerekvállalását.

Itthon, mint láthattuk, a kormányzat nem segít mindenkit, aki gyereket akar. A minisztériumban pedig saját bevallásuk szerint leginkább csak a törvények végrehajtásával foglalkoznak, és készséggel elismerik, bizony diszkriminatív lehet a jelenlegi szabályozás.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.