Több száz gyanús cég alapításában segédkezett az új fejlesztési miniszter

POLITIKA
2014 június 26., 08:10
comments 33

Az Index információi szerint az Orbán-kormány új fejlesztési minisztere, Seszták Miklós éveken keresztül ügyvédként asszisztált több száz, hamar a cégtemetőbe jutott cég alapításához. A lap szerint orosz és ukrán állampolgárok nevére kisvárdai címekre legalább 700 betéti társaságot jegyeztek be, ezeknél pedig a jogászi szerepet rendre Seszták látta el.

A nyíregyházi bíróság iratai szerint Seszták különösen 2001 és 2003 között volt aktív. A cégek hasonló módon alapultak: orosz vagy ukrán állampolgárokból lett egy beltag és egy kültag, és már sínen is volt a történet. Az Index szerint Seszták feladata a társasági szerződés elkészítése, az ellenjegyzés és a jogi képviselet ellátása volt. Gyakran utazhatott Ukrajnába is, hogy aláírassa az okiratokat. 

A cégalapításban érintett egyik nő, Kovács Erzsébet nyilatkozott a Népszabadságnak. Akkor azt mondta, hogy MLM-rendszerű értékesítési hálózathoz kell ennyi cég, ugyanakkor azt nem tudta megmondani, hogy ki mire használta a céghálót és hogy annak hány eleme volt pontosan.

Az évtized második felében aztán sorra számolták fel a kisvárdai cégeket, legtöbbször a mérlegek leadásának vagy a köztartozások befizetésének elmulasztása miatt szüntették meg ezeket, de volt, ahova felszámolót is kirendeltek.

photo_camera (Fotó: Botos Tamás)

A KDNP-s képviselő sokáig nem volt igazán ismert szereplője az országos politikának, a legnagyobb hírverést a szokottnál nagyobb vagyona okozta. 2013-as vagyonnyilatkozata szerint öt lakása és 170 milliós megtakarítása is van.

Seszták nem kívánt válaszolni az Index kérdéseire, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya válaszolt nevében, azt állítván, hogy

"Seszták Miklós az országgyűlési képviselőkre érvényes összeférhetetlenségi szabályok szerint 2014. május 1-je óta szünetelteti ügyvédi tevékenységét. A tárcavezető minden esetben maradéktalanul tiszteletben tartja a korábbi feladataival összefüggő jogszabályi és szakmaetikai elvárásokat, így az ügyvédi titokra vonatkozó követelményeket is. E határozott következetességgel képviselt gyakorlatból akkor sem enged, ha a rugalmasabb hozzáállás pillanatnyi személyes érdekek, a politikai imázs építésének szempontjai szerint rövid távon célszerűbbnek tűnhetne. Mivel a megkeresést csak szabályszegés árán lehetne megválaszolni, a tárcának a jelzett kérdésekben nem áll módjában tájékoztatást adnia."

Sesztákhoz köthető az egyetlen olyan 2010 utáni eset is, amikor az Orbán-kormány gyakorlatilag elismerte, hogy valóban korrupciós eset történt Magyarországon. Erről itt írtunk hosszabban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.