A Kehi-ellenőrzés azonnali visszavonásához kötik a norvégok, hogy felülvizsgálják-e a magyarországi támogatási pénzek felfüggesztését

Közleményt adott ki a Finanszírozási Mechanizmus Iroda a Magyarországnak szánt támogatási pénzek felfüggesztéséről. Ezeknek a kifizetését május 9-én függesztették fel, mert a magyar fél az NFÜ átszervezésével megszegte a korábbi megállapodást. Ez nem az a pénz, amit a civilek kapnak, hanem az a több mint 30 milliárd forint, melynek sorsát a kormány alá tartozó szervek felügyelték.

Három feltétele van annak, hogy újraindulhasson a több tízmilliárd forintos támogatás felülvizsgálata. Ezek:

  • Nemzeti Kapcsolattartó létrehozása;
  • A már létrehozott Lebonyolító Ügynökség folytatólagos fenntartása;
  • A Finanszírozási Mechanizmus Iroda  (FMO) által működtetett EGT/ Norvég Civil Támogatási Alap szerepkörének és felelősségi köreinek tiszteletben tartása szüksége.

Ez utóbbiról azt írják, hogy az

éppen folyamatban levő Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által folytatott ellenőrzések azonnali visszavonása szükséges.

Mert a magyarországi EGT/Norvég Civil Támogatási Alap ellenőrzése a Finanszírozási Mechanizmus Iroda feladata.

A közlemény szerint a június 12-én tartott magas szintű tárgyalások során ezeket megbeszélték, ugyanakkor a kormány június 17-én közleményt adott ki, ebben pedig nem reagáltak az Alapok felfüggesztésével kapcsolatos összes kérdésre.  Erre június 25-i levelében reagált az FMO a magyar miniszterelnökségnek címzett levelében. Ez itt olvasható el.

A közlemény végén a donorok felszólították a Magyar Kormányt, hogy a tárgyalások folytatásának érdekében minden nyitott kérdésre reagáljon.