Vébématek 10–1: Ronaldo egy gólra képes, a legjobban kereső edzők mind elbuktak

futball
2014 június 27., 13:30
comments 13

Lementek a csoportkörök a világbajnokságon, visszaszámolunk.

10

Ennyi gólt rúgott három meccsen Hollandia. Ez sok. Nagyon sok. Legutóbb 2002-ben fordult elő, hogy elérte a tíz rúgott gólt az első szakaszban valamelyik csapat, akkor kettő is. Brazília is 11-ig jutott (2,4,5-ös elosztásban) és Németország is (bár ebben volt egy nyolcas Szaúd-Arábiának). Ez a két csapat játszotta a döntőt.

A hollandok négy éve a csoportjukban csak ötöt rúgtak, de akkor a döntőig mentek. A gólokban mért teljesítményük viszont folyamatosan romlik most, ötöt rúgtak a spanyoloknak, hármat Ausztráliának, kettőt Chilének. A védelmükről annyit, hogy egyetlen csapatként két 11-est is fújtak ellenük.

photo_camera Fotó: AFP

9

Ennyi pontot négy csapat gyűjtött. Hollandia, Kolumbia, Argentína és Belgium százszázalékos.

8

Ennyi lapot kapott Honduras, a legdurvább csapat (7 sárga, 1 piros).

photo_camera Fotó: AFP

7

Ennyi európai csapat esett ki a 13-ból. A legrosszabbul Ázsia szerepelt, a térségből négy csapat jutott ki (Japán, Dél-Korea, Irán és Ausztrália), egyik sem jutott tovább, sőt a csoportjaikban mind utolsó lett. A dél-amerikaiak viszont remekelnek a dél-amerikai vébén. A hat csapatuk közül öt (Brazília, Argentína, Chile, Uruguay, Kolumbia) is a 16 között van, csak Ecuador nem jutott tovább.

A nem annyira távoli észak- és közép-amerikai és karibi térség négy csapatából is három ment tovább (Egyesült Államok, Mexikó, Costa-Rica), csak Honduras szállt el a csoportkörben.

Az öt afrikai csapat közül kettő jutott a 16-ba (Nigéria és Algéria, kiesett Ghána, Elefántcsontpart és Kamerun).

Ilyen jó afrikai szereplésre még nem volt példa világbajnokságon.

6

Ennyi nagy tornán lőtt gólt Cristiano Ronaldo. Igaz, nem sokat. A vébéken kifejezetten alulteljesít a portugál csatárt. Az Eb-ken kicsit jobb. A 2004-es Európa-bajnokságon kettőt lőtt, a 2008-as Eb-n egyet, a 2012-es Eb-n volt a legeredményesebb, három góllal. A világbajnokságokon egy gólra van hitelesítve: 2006-os vébén egyet lőtt, a 2010-esen is csak egyszer talált be, amikor egyébként 7-0-ra mosták le Észak-Koreát, most pedig a harmadik, utolsó meccsen talált be Ghána ellen.

Ronaldo összesen hetven lövésből szerezte a három világbajnoki gólját.

photo_camera Fotó: AFP

5

Ennyi gól láthattak a natali stadionban a nézők négy meccsen (Mexikó-Kamerun 1-0, USA-Ghána 2-1, Japán-Görögország 0-0, Uruguay-Olaszország 1-0). Nagyon nem mindegy, hová született az ember vagy hova sikerült jegyet szerezenie. Merthogy Salvadorban ugyanennyi meccsen 21 gól is volt (Hollandia-Spanyolország 5-1, Németország-Portugália 4-0, Franciaország-Svájc 5-2, Bosznia-Hercegovina-Irán 3-1), az egészen döbbenetes, 5,25-ös átlag.

A vébé eddigi gólátlaga egyébként egészen erős, 2,8.

Natalban már szerencsére nem lesz meccs, Salvadorban még kettő is, itt rendezik a Belgium-USA-t és egy negyeddöntőt is.

photo_camera A salvadori csodastadion Fotó: AFP

4

Ennyi góllal vezeti három játékos a góllövőlistát, holtversenyben. 2010-ben már öt góllal királlyá koronázták Thomas Müllert, akkor Wesley Sneijder, David Villa és Diego Forlan szerzett még ugyanennyit, de Müller több gólpasszt adott. Ha most kellene győztest hirdetni a négygólos Müller, Messi és Neymar között, megint a német nyerne, mert ő adott már gólpasszt is. Igaz, csak egyet.

photo_camera Fotó: AFP

3

A három legjobban kereső edző már ki is esett a csapatával.

Capello (Oroszország), Hodgson (Anglia), Prandelli (Olaszország) volt a sorrend. Csak Prandelli mondott le közülük, Capello marad, pedig angol, majd orosz szövetségi kapitányként 7 meccsből csak egyet nyert világbajnokságon. A vébén egyébként három olasz kapitány is volt, mindhárom kiesett a csoportkörben a csapatával. Viszont először van három német edző a 16-ban. Löw (Németország), Hitzfeld (Svájc) és Klinsmann (USA).

photo_camera Löw és Klinsmann Fotó: AFP

2

Két játékos szerzett eddig mesterhármast: Thomas Müller és Xherdan Shaqiri. Mindketten a Bayern München játékosai. A bayernesek eddig összesen 13 gólt szereztek (a 4 gólos Mülleren és a triplázó Shaqirin kívül Robben 3, Mandzukic 2 és Götze). A Barcelona kilenc góllal második (Messi, Neymar 4-4, Alexis 1), a Manchester a harmadik nyolccal (van Persie 3, Rooney, Nani, Fellaini, Mata, Hernandez). A Real játékosai csak ötnél járnak (Benzema 3, Xabi Alonso, Ronaldo). A Bayernnek és a Manchesternek van a vébén a legtöbb játékosa, 14-14.

1

Ennyi gólt kapott Costa Rica egy olyan csoportban, ahol ott volt Olaszország, Anglia és Uruguay. Melletük Mexikó és Belgium védekezett majdnem tökéletesen. És ennyi gól lőtt három meccsen Irán, Honduras és Kamerun, na persze külön-külön. Ami azt is jelenti, hogy minden csapat betalált legalább egyszer. És még egy nagy egyes. Miroslav Klose is betalált már, ezzel beérte Ronaldót (a brazilt, természetesen) a vébék örökranglistáján. 15 gólosak.

0

A vébén látott csapatok közül ennyi ellen léphetne pályára esélyesként a magyar válogatott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.