Benyújtották a devizahiteles-mentő törvényjavaslatot

gazdaság
2014 június 27., 12:51
comments 24
  • A Kúria június 16-án jogegységi döntést hozott a devizahitelekről.
  • Ez azonban csak a bíróságokra kötelező, ezért a parlamentnek törvényt kell alkotnia ugyanerről, hogy mindenki számára vonatkozzon.
  • A törvényjavaslatát most nyújtotta be a kormány a parlamenthez.

Az árfolyamrést semmisnek nyilvánítanák

Ez eddig sem volt kérdés, a Kúria világosan kimondta, hogy a devizavételi és -eladási árfolyamok alkalmazása tisztességtelen. Ezek helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos középárfolyamaival kell számolni. Az árfolyamrés költsége (a teljes hitel 1-2 százaléka) visszajár az adósoknak.

Az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességéről majd a bíróság rendelkezik

Az egyoldalú szerződésmódosításokról a Kúria jogegységi határozata kimondta, hogy akkor tisztességesek, ha megfelelnek a Kúria által megfogalmazott hét alapelvnek. Ugyanezt veszi át a törvényjavaslat is. A hét alapelv a következő:

  • az egyértelmű és érthető megfogalmazás elve,
  • a tételes meghatározás elve,
  • az objektivitás elve,
  • a ténylegesség és arányosság elve,
  • az átláthatóság elve,
  • a felmondhatóság elve,
  • a szimmetria elve.

Ezeket a törvény meg is magyarázza, a lényeg annyi, hogy a legtöbb szakértő véleménye szerint alig van olyan szerződés, ami mindnek eleget tesz.

A bankoknak a törvény hatálybalépése után 30 napjuk marad arra, hogy megvizsgálják a saját szerződéseiket, és azokkal a pontokkal, majd utána bírósághoz fordulhatnak, hogy állapítsák meg, tisztességes vagy tisztességtelen egy szerződési feltétel. Az ilyen perekben csak a Fővárosi Törvényszék járhat el, az alperes pedig a Magyar Állam. Az elsőfokú eljárás 30 napig tarthat, illetéke 1,5 millió forint (ezt a per kezdeményezője fizeti, tehát a bank).

Fellebbezés esetén, 2,5 millió a másodfokú eljárás illetéke, az ebben hozott ítélet felülvizsgálati díja pedig már 3,5 millió. Az állam tehát a magas illetékkel is azt szeretné elérni, hogy a bankok minél kevesebb pert indítsanak, inkább maguktól nyugodjanak bele, hogy a szerződéseik egyoldalú módosításokra vonatkozó pontjai tisztességtelenek.

A forinthiteleseknek is jut a mentésből

Újdonság, hogy az egyoldalú szerződésmódosításról szóló rendelkezések a forinthitelesekre is vonatkoznak, a már végtörlesztett szerződésekre azonban nem. A javaslat indoklása szerint a végtörlesztettek azért maradnak ki, mert a végtörlesztésre az akkori piaci és az eredeti szerződéses kötelezettségnél kedvezőbb feltételekkel, például a tényleges piaci árfolyamoknál kedvezőbb árfolyamon került sor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.