Hipnotikus világtérképen lehet követni az éppen zajló kibertámadásokat

TECH
2014 június 27., 09:11
comments 9

A kiber-informatikával foglalkozó startup, a Norse hozta össze a valós idejű térképet, ami egyszerre rémisztő és valahol azért csodálatosan hipnotizáló látványt nyújt.

Itt lehet megnézni.

A térképen éppen zajló kibertámadásokat lehet követni. Az elmúlt pár percben főleg kínai és egyesült államokbeli helyekről indultak támadások, de igazából kicsit figyelve az derül ki, hogy a világon mindenhonnan indulnak ilyen támadások. Ezek többségét amúgy automata botok indítják, a cég szerint számos közülük pedig arra irányul, hogy nem megfelelően védett személyes adatokat, például hitelkártyaszámokat szerezzen.

kiber

Egy becslés szerint például az amerikaiak felével fordult már elő, hogy megpiszkálták online elérhető személyes adataikat az elmúlt évben.

Közben persze az államilag szervezett, felülről irányított kiberhadseregek létszáma és harci ereje is folyamatosan nő, még ha erről sok konkrétumot általában nem is lehet megtudni.

A térkép információit a Norse nyolcmillió olyan számítógépéből szedik, melyeket csalinak hagytak kinn a kibertérben. És a térképen az összes támadásnak csak az egy százalékát lehet látni. Ennél többet nem akartak ábrázolni vizuálisan, mert teljesen áttekinthetetlen lett volna az ábra.

Amire még érdemes figyelni, azok a koordinált DDoS-támadások. Ezeket akkor látni, amikor sok támadás irányul hirtelen egyetlen célpontra.

Arról, hogy mit érdemes tenni azért, hogy mi gépünk ne váljon egy BOT-net egyik fegyverévé, itt írtunk többet.

kiber2

(via VOX)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.