Obama 500 millió dollárból fegyverezné fel a szíriai lázadókat

2014 június 27., péntek 3:07
49

Barack Obama amerikai elnök 500 millió dolláros támogatás jóváhagyását kérte csütörtökön a kongresszustól a mérsékelt szíriai lázadók kiképzésére és felszerelésére.

Az elnökre nyomás nehezedett több kongresszusi tag, köztük John McCain republikánus szenátor, volt elnökjelölt részéről, hogy az Egyesült Államok támogassa jobban a Bassár el-Aszad szíriai elnök elűzéséért küzdő mérsékelt lázadókat.

A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok először megvizsgál minden egyes lázadócsoportot, mielőtt támogatást nyújt neki, mert elejét akarja venni annak, hogy az átadandó felszerelések Amerika ellenségeinek kezébe kerüljenek.

Caitlin Hayden, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője úgy fogalmazott, a támogatás révén segíthetnek megvédeni a szíriai népet, de cél az ellenzék által ellenőrzött területek stabilizálása is annak érdekében, hogy biztosítani tudják a fontos közszolgáltatásokat és szembe tudjanak szállni a terrorista fenyegetéssel.

Az 500 millió dollár abból a több milliárd dolláros terrorellenes alapból származna, amelyet Obama pár hete jelentett be nagyívű külpolitikai beszédében. (MTI)