A Fidesz-KDNP úgy lehetetlenítette el a Fővárosi Közgyűlés esti, rendkívüli ülését, mint a mesében

Budapest
2014 június 28., 05:07
comments 31

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés péntek esti, szocialista képviselők által kezdeményezett rendkívüli ülése. Tarlós István főpolgármester azután állapította meg, hogy nem tartható meg az ülés, hogy a 34 fős testületből rajta kívül összesen 11 ellenzéki képviselő jelent meg. A Fidesz-KDNP képviselői előzetesen bejelentették távolmaradásukat, és ez eleve a közgyűlés határozatléptelenségét jelenti – mondta.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője és Tüttő Kata fővárosi szocialista képviselő a sikertelen ülés után újságíróknak azt mondta: Tarlós István cinizmusát és konszenzuskeresésre való alkalmatlanságát mutatja, hogy a főpolgármester pénteken 19 órára hívta össze azt a rendkívüli ülést, amin az MSZP a fővárost érintő legfontosabb kérdéseket kívánta megtárgyalni. Horváth Csaba szerint a főpolgármester ezzel „elsunnyogta”, hogy állást foglaljon az önkormányzati és választójogi törvény legutóbbi, a Fővárosi Közgyűlés jövőbeli összetételéről szóló módosításáról. A szocialisták azt is szerették volna elérni, hogy a képviselők állást foglaljanak Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek „Budapest-ellenes” intézkedéseiről és a fővárosi vállalatok tervezett államosításáról.

Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke szerint a Fidesz-KDNP megint cirkuszt csinált a Fővárosi Közgyűlés üléséből, pártja célja pedig, hogy a nekik rendkívül kedvezőtlen választási törvénymódosítás ellenére is minél több képviselővel legyenek jelen a következő közgyűlésben.

közgyűlés határozatképtelenségét öt perc alatt megállapították, Tarlós István mellett csak az MSZP, a Jobbik képviselői, és egyes független képviselők (az Együtt-PM politikusai) voltak ott az ülésteremben. A rendkívüli közgyűlés összehívását több ellenzéki képviselő kezdeményezte, többek között az önkormányzati választási rendszer módosítása miatt.

Tarlós István az ülésen közölte azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés következő rendes ülését hétfőre hívja össze. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.