Egy algoritmus lett az AP legújabb újságírója

Média
2014 június 30., 19:40
comments 21

Mindannyian tudtuk, hogy ez el fog jönni. Az Associated Press hírügynökség legfrissebb igazolása egy robot. Kezdetben azokat a híreket fogják rábízni, ami a cégek árbevételiről szólnak.

Az AP blogján jelentette be a változást, mint írják, a céljuk, hogy teljesen automatikussá váljon a 150 és 300 szavas cikkek megírása a rovatban, ahol a cégbevételekről van szó. A rendszer jövő hónapban indul majd el.

A lépéstől két dolgot is várnak, egyrészt, hogy sokkal több ilyen hírt tudnak majd előállítani, a mostani negyedévenkénti 300 beszámoló helyett akár 4400-at is, másrészt pedig azt, hogy az így felszabaduló újságírók kreatívabb dolgokra tudják majd használni a munkaidejüket. Például elemezhetik majd az éves beszámolókat.

Nem ez az első lépés az automatizált újságírás irányába, üzleti lapok  kísérleteznek már ilyesmivel, jelentek meg már hasonló kis hírek a Forbes honlapján is, az AP pedig korábban is használt automatizált rendszert a honlapján arra, hogy az NFL játékosok aktuális statisztikáit megjelenítse. De a robotvezérelt cukiságszolgáltatást már Erdélyi Péter is tesztelte korábban.

Az AP külön kiemelte bejegyzésében, hogy a mostani váltás nem jelenti emberi munkaerő szűkítését, hanem csak módszertani váltást. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.