Horn Gyula elpusztítja a vasfüggönyt. KAMUUU!

képzavar
2014 június 30., 10:38
comments 86

Van az a fotó, amin Horn Gyula és Alois Mock drótvágókkal felszámolják a vasfüggönyt, a Nyugatot és a kommunista blokkot jelképesen és gyakorlatilag is elválasztó határt. (Az említett fotó ebben a cikkben is látható.)

Fotó: OSZK
photo_camera Fotó: OSZK

Na, az kamu!

Ezt Németh Miklós, a Magyar Népköztársaság utolsó miniszterelnöke és a Magyar Köztársaság első kormányfője mondta el a Világgazdaságnak adott interjújában.

Mint mondta, elmérte az esemény jelentőségét (és amúgy is nagyon elfoglalt volt), ezért Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter vágta át a drótot, és nem ő meg Franz Vranitzky kancellár.

De mindegy is, mert a politikus elmesélte, hogy az egész fotó akkora kamu, mintha csak az Amikor a farok csóválja című filmből lenne egy jelenet (abban az amerikai elnök emberei azt hazudják, hogy az ország háborúban áll Albániával, de csak egy hollywoodi stúdióban veszik fel a harci jeleneteket).

„Kicseréltem gyorsan hét vezetőt, így került Horn Gyula a külügyminiszteri székbe. Ő egy ausztriai egyeztetés után felvetette, hogy a miniszterelnökök támogatásával a másik külügyminiszterrel, Alois Mockkal átvágnák egy sajtóesemény keretében a vasfüggönyt. Erre mondtam neki, hogy ez nagyszerű ötlet, de már lebontottuk az egészet. Így hát visszaépítettünk néhány métert, amit aztán ünnepélyesen átvágtak.”

Egyébként voltak már arra utaló jelek, hogy a PR-esemény csak egy PR-esemény, például ez a fotó. De mégis, mi lesz a következő, amit elvesznek tőlünk, a rendszerváltás?

Lehet, hogy Bill Clintonnal sem találkozott? (Fotó: nato.int)
photo_camera Lehet, hogy Bill Clintonnal sem találkozott? (Fotó: nato.int)

Németh egyébként arról is beszélt, hogy 2002-ben egy meg nem nevezett milliárdos (aki talán Soros György, talán nem) 20 milliárd forintot adott volna neki egy párt megalapítására, de Németh szerint a pénz sem elég, másrészt ki tudja, mit kért volna cserébe. (via Cink)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.