9 milliárdos hitelt vesz fel a rezsicsökkentéstől is sújtott budapesti vízmű

A Közbeszerzési Értesítő szerint 9 milliárdos hitelt vesz fel a Fővárosi Vízművek Zrt. a K&H Banktól.

A cégnek nagyon nem megy jól, mióta 2012-ben teljesen fővárosi kezelésbe került a külföldi tulajdonosok, elsősorban a francia Suez kivásárlásával. Erre csak úgy volt képes a vízmű, hogy a fővárostól 12 milliárdos tulajdonosi kölcsönt vett fel, ebből fizette ki a Suezt. Ezt a pénzt viszont azóta sem tudja visszafizetni Budapestnek, mert a rezsicsökkentés és a korábban a tulajdonában lévő vízközművek önkormányzati átvétele nagyon rossz anyagi helyzetbe hozta.

A cég 2013 elején az OTP-től próbált meg 12 milliárd forintnyi hitelt felvenni, hogy visszafizethesse a fővárossal szembeni tartozását, de a bank végül elállt az üzlettől.

Idén év elején megint a fővárosnak kellett megtámogatnia a Fővárosi Vízműveket és átütemeznie a tartozásait, különben még a működési engedélyét is elveszíthette volna a vállalat. Mindezt úgy, hogy 2012-ben még 600 millió forintnyi ingatlanvagyonán is túladott.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.