Újra Martin Schulz az Európai Parlament elnöke

POLITIKA
2014 július 01., 12:10
comments 33

A német, szociáldemokrata Martin Schulzot választották meg kedden az Európai Parlament (EP) elnökévé a strasbourgi uniós parlament képviselői. A 751 EP-képviselői közül 723 adta le szavazatát, amelyek közül 111 érvénytelen volt. Martin Schulz a 612 érvényes szavazatból 409-et kapott. Megválasztásához minimum 307 szavazatra volt szükség.

A radikális baloldal jelöltjére, Pablo Iglesiasra 51 képviselő szavazott, és ugyanennyien adták voksukat Ulrike Lunacekre, a zöldek jelöltjére is. Sajjad Karim, az Európai Konzervatívok és Reformerek jelöltje 101 EP-képviselő támogatását nyerte el.

Megválasztását követő rövid beszédében Schulz az európai demokrácia szívének nevezte az Európai Parlamentet, és beszélt az EU előtt álló problémákról. Ezek szerinte

  • az egyes tagállamokban továbbra is magas ifjúsági munkanélküliség,
  • a nemek közötti egyenlőtlenség,
  • nehéz tárgyalások az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi és befektetési megállapodásról,
  • a Földközi-tengeren Európába igyekvőket érő, rengeteg halálos áldozatot követelő szerencsétlenségek,
  • hogy az emberek azt gondolják, hogy az EU vezetői elefántcsonttoronyban élnek, tőlük elszigetelten.

Martin Schulzot 2012 elején egyszer már az EP elnökévé választották, majd az idei EP-választásokra ő lett az európai szocialisták jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. Miután azonban a választáson a jobbközép Európai Néppárt szerezte a legtöbb mandátumot, a legnagyobb pártok megállapodtak, hogy Jean-Claude Juncker, a Néppárt csúcsjelöltje kaphasson elsőként lehetőséget, hogy megszerezze a többség támogatását az EP-ben a Bizottság elnöki posztjára. Schulzot ezt követően az EP újjáalakuló szociáldemokrata frakciója választotta meg vezetőjének, és jelölte ismét az EP elnökének. Erről meg is állapodtak a néppárti frakcióval.

Schulz megbízatása az európai parlamenti ciklus felére, két és fél évre szól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.