Az oroszok megvétózták, hogy a House of Cards részeit az ENSZ Biztonsági Tanácsában forgassák

Az orosz ENSZ-delegáció kedden megtorpedózta a Netflix kérését, hogy a House of Cards harmadik évadának két részét az ENSZ Biztonsági Tanácsának termében forgassanak. Az érvük az volt, hogy a termet szabadon kell hagyni, hiszen bármikor történhetnek váratlan krízisek a világban. Mondjuk ezt az oroszok tényleg elég pontosan tudják.

Mindez abból a levelezésből derült ki, amit orosz diplomaták folytattak a Biztonsági Tanácsba delegált kollégáikkal, és amiket a Foreign Policy szerzett meg.

Egy héttel korábban az ENSZ-főtitkár Ban Ki Mun hivatala még támogatta az ötletet, hogy a tizenöt ország képviselőinek helyet adó Tanács termében forgassák a sorozatot, mivel ez alkalmas lehet arra, hogy az emberek jobban megismerjék a szervezet működését. A mostani vétó nem zárja ki, hogy a sorozat producerei az ENSZ székházának egy másik termébe költözzenek a forgatással. 

kevin spacey

Nem ez az első eset, hogy az ENSZ-nél megvétózzák egy forgatás tervét. Több mint ötven évvel ezelőtt Alfred Hitchcock legendás Észak-Északnyugat című filmjét tiltották ki az ENSZ delegációs várójából. Azóta ezt a döntést sok akkori diplomata megbánta már.

A mostani forgatás megszervezését a brit delegáció is támogatta, ők kérték fel a delegált országokat, hogy ha bármi bajuk van a tervezett forgatással, akkor kedd délutánig jelezzék. Egy orosz diplomata, Mikail Agasandyan  félórával a határidő előtt jelentkezett. Szerinte egyrészt a terem mindig rendelkezésre kell álljon, ha bármi történne a világban, de amúgy sem értenek egyet azzal, hogy ott filmet forgassanak.

Nem az oroszok voltak az egyetlenek, akik fennakadtak, Kínának is voltak fenntartásai, de ők nyitottak maradtak az engedélyezésre, amennyiben a forgatókönyvet elfogadták volna a BT tagjai. A House of Cards amúgy nagyon népszerű Kínában, de a kínai politikusok nem örülnek annak nagyon, hogy a Kevin Spacey által alakított Frank Underwood egy korrupt kínai üzletemberrel üzletelt.

Korábban engedtek már be forgatásokat azért az ENSZ BT termébe, Annie Leibovitz fotósorozata és egy francia diplomáciai vígjáték is készülhetett már most. Most a forgatás akkor zajlott volna, amikor a legtöbb BT-tag éppen nyaral, augusztus közepén, ráadásul éjjel és hétvégente. De az oroszoknak ez sem volt elég. (FP)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.