Parlamenti képviselőket tartóztattak le a félmilliós hongkongi tüntetés után

külföld
2014 július 02., 05:19
comments 3

Kedden volt Hongkong és Kína újraegyesülésének 17. évfordulója. Ezen a napon hagyományosan tömegdemonstrációt szoktak tartani a demokrácia hívei, az idein a szervezők szerint félmillióan vettek részt, de még a kínai hatóságok is százezres tömegről, illetve nagyon hihetően 98 600 résztvevőről beszéltek.

A békés felvonulás tüntetésbe torkollt, ennek résztvevői közül vettek őrizetbe 196-ot a legfrissebb beszámolók szerint 511-et illegális gyülekezés és a rendőrség munkájának akadályozása miatt. A letartóztatottak között van három hongkongi törvényhozási képviselő is.

A tüntetők azt követelték, hogy a legközelebbi "választáson" választhassanak is, vagyis ne az legyen a város kormányzója, akit végül Pekingben kijelölnek, hanem az, akire a helyiek szavaztak.

Erről nemrég nem hivatalos népszavazást is tartottak, ezen a hétmilliós város nyolcszázezer lakója támogatta a közvetlen választást. Peking azóta már jelezte, hogy mindez nem érdekli. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.