Tényleg ez lesz: a politikusok facebookos hirdetéseire nem vonatkozik majd a reklámadó

POLITIKA
2014 július 03., 11:58
comments 211

Nem csak az értékhatárba nyúltak be, hanem abba is, hogy kinek kell fizetni a reklámadót. A képviselőknek például nem kell majd, függetlenül attól, hogy mennyit költenek.

Már olvasható a reklámadótörvény legutóbbi módosításának módosítása. Ez ugye az a jogszabály, amit kb. az RTL Klub megszívatására találtak ki, de először olyan bénán írták meg, hogy az RTL-nek pont nem kellett volna fizetnie.

Ezután L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő beadott egy módosítót, hogy az RTL mégis fizessen, abba viszont bekerült egy új szabály, hogy mindenkinek, aki havi 25 ezer forint felett hirdet a Facebookon vagy a Google-ön, annak fizetnie kell 20 százalékot. Mondjuk L. Simon nem tudta, hogy ez van saját javaslatában, az RTL egyik riportere mutatta meg neki.

Ezután újabb módosítás jött, a 25 ezer forintos fizetési határt felemelték 2,5 millió forintra. És ebbe az újabb változatba becsempésztek még egy fontos apróságot:

a politikusoknak nem kell majd fizetniük saját Facebook hirdetéseik után.

Az van a jogszabályban, hogy

"az adó alanya a reklám közzétételének megrendelője, ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt."

Mivel a magánszemélyek a legritkább esetben költenek pénzt a Facebookon, mert például a nyaralásáról feltöltött képeket ugye senki sem hirdeti, ezért ez a kitétel egyértelműan arra kellett, hogy a politikus megússzák az adófizetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.