12 km/h-ás szél és 10% esély a csapadékra elég volt a Balaton-átúszás lefújásához

sport
2014 július 04., 06:18
photo_camera MTI Fotó: Varga György

Most, hogy a balatoni szarsaga közepette napi két-három hírt is kapunk a tó mindent felülmúlóan kiváló vízminőségéről, némi meglepetéssel fogadtuk, hogy szombaton elmarad a Balaton-átúszás. A szervezők közleménye szerint:

"A meteorológiai előrejelzés alapján július 5-én, szombaton, a Balaton térségében élénk délkeleti szél és legfeljebb 22 fokos vízhőmérséklet várható."

Hogy mi számít élénknek egy szélnél, az valószínűleg emberenként változik. A Balatont idén is Révfülöp és Balatonboglár között úsznák át. Az előrejelzések alapján

  • Révfülöpön akár brutális, 12 km/h-ás szél is tombolhat;
  • Balatonbogláron pedig 12 km/h-ás szél csavarhat ki fákat a helyéről.

Arról nem is beszélve, hogy a hőmérséklet akár a dermesztő 27 fokot is elérheti. A szervezők zápor, zivatar kialakulásának esélyéről is értekeztek.

Végülis erre valóban van 10%-nyi esély, ami például sokkal több annál, mintha mondjuk csak 1% esély volna csapadékra.

Az ugyanakkor igaz, hogy az előrejelzett 22-23 fokos vízhőmérséklet alatta marad az olimpiai úszóversenyeken előírt 25-28 foknak.

Az időjárás tehát közel sem lesz olyan katasztrofális, mint azt a szervezők sugallják. Az viszont tény, hogy a legutóbbi balatoni úszóesemény után a versenyzők jelentős hányadának lett hasmenése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.