Amerikai kém lehetett a német titkosszolgálatnál

Őrizetbe vették a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egyik munkatársát. A férfi a vádak szerint Amerikának kémkedett.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a 31 éves német férfit szerdán vették őrizetbe, amiért állítólag külföldi titkosszolgálatoknak dolgozott. Nem árulták el a férfi kilétét, sem azt, hogy melyik államnak kémkedett, de a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung a forrásaik megnevezése nélkül arról írnak, hogy a gyanúsított a BND-nek dolgozott, és közben az Egyesült Államoknak kémkedett.

A média szerint a német titkosszolgálat munkatársa információkat szolgáltatott az NSA lelepleződött titkos megfigyelési programját vizsgáló német parlamenti bizottság munkájáról.

Steffen Seibert, Angela Merkel szóvivője az esetről annyit mondott, hogy a kancellárt értesítették az ügyről, de nem árult el további részleteket. Merkel tegnap este telefonon tárgyalt Barack Obamával, a beszélgetés fő témája az ukrajnai helyzet volt, azt nem tudni, hogy ez az ügy szóba került-e.

Seibert elmondta, hogy a bizottság tagjait tájékoztatták az őrizetbe vételről. Az USA berlini nagykövetsége nem kommentálta a történteket, a BND-t pedig nem sikerült elérni. (MTI)