Az ember inkább agyonüti magát árammal, minthogy gondolkodjon

Tbg
tudomány
2014 július 04., 15:38
comments 108

Legalábbis ebbe az irányba mutat az a kísérlet, amit a Virginia egyetem kutatói végeztek. A kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen viselkedést produkálnak az emberek, ha egyedül kell maradniuk a gondolataikkal.

Egy zárt, üres szobában kellett eltölteniük 15 percet könyv, telefon, internet, tévé, keresztrejtvény nélkül.

A kutatók már azon meglepődtek, hogy a legtöbbjük a felkészülésre szánt pár perces időtartamban arról beszélt, milyen nehéz lesz ez nekik.

Egyetlen eszközt használhattak - ezzel egyébként nem rövidíthették le a gondolkodásra szánt időt - egy 9 voltos sokkolót (nem a hagyományos, a rendőrök által is használt sokkolót használtak).

Már azon meglepődtek, hogy egyáltalán használták, de azon aztán igazán, hogy  volt, aki 15 perc alatt 190-szer sokkolta magát, de átlagosan hét alkalommal eresztettek magukba az emberek áramot azért, hogy ne kelljen valamire gondolniuk. A férfiaknál sokkal többen, mint a nőknél.

Timothy Wilson, a kutatás vezetője a Washington Times-nak elmomndta, egyelőre nem vonna le semmilyen konkrét következtetést. Egyelőre a kísérlet elsődleges megfigyeléseiről írtak egy tanulmányt a Science-ben. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.