Egy etiópiai farmer szeretné elérni, hogy Nagy-Britannia többé ne utaljon segélyeket Etiópiának

külföld
2014 július 06., 15:59
comments 32

A Guardian írt egy remek riportot Mr. O-ról (nem akart teljes nevével szerepelni a cikkben), az etiópiai farmerről, aki angol bíróságon próbálja elérni, hogy meghallgassák. Azt szeretné, hogy Nagy-Britanniából többé ne érkezzen segély Etiópiába, mert szerinte a királyság által adományozott, évi 300 millió font (nagyjából 111 milliárd forint) jelentős része az etióp kormány olyan programjait finanszírozza, amik megkeserítik az etióp farmerek életét.

A villagisation (kb. falusítás) nevű programban például földműveseket üldöznek el a földjeikről, és erőszakkal költöztetik őket a számukra kijelölt helyre. Mr. O-nak is ezzel a programmal van problémája.

Etiópiát - bár az névleg szövetségi parlamentáris köztársaság - még a brit kormány háttérintézményei és autoriter rezsimként tartják nyilván, a brit segélyezéspolitika alapelvei szerint azonban komoly segélyekre is jogosult az ország. 30 éve, a nagy etiópiai éhínség irányította a britek figyelmét az államra, és azóta a brit kormány támogatja is Etiópiát. Ha viszont a bíróság igazat ad Mr. O-nak, és elfogadja, hogy a segélyezés közvetve Etiópia lakosainak jogait sérti, ez a pénzcsap egy időre leáll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.