Kárpát-medencei magyar osztályfőnököket képeznek Balatonőszödön

A külhoni magyar felsősök éve alkalmából egyhetes osztályfőnökképzést szervezett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága Balatonőszödön. (Itt mondta el Gyurcsány Ferenc a történelmi beszédét.) 105 külföldön élő magyar pedagógus érkezett rá.

A Kárpát-medence minden országából jöttek tanárok a most először Magyarországon megszervezett képzésre, aminek a fő célja a „közösségformáló osztályfőnöki szerep megerősítése modern pedagógiai módszerekkel”. A külföldi, magyarlakta területek többségén jó a szakemberképzés, de van ahol hiányzik vagy nem olyan erős az osztályfőnökképzés, mint Magyarországon, ezért hirdették meg a továbbképzést – állítják.

Balatonőszödön a pedagógusok egyebek közt az osztályfőnökök közösségszervező, értékrendteremtő, pályaorientáló feladatainak minél hatékonyabb ellátásával ismerkednek. Lesz szó arról is, hogy az internet korában előbb érő fiatalok milyen új kihívásokat jelentenek a tanároknak, és arra hogyan kell jól reagálni.

Egy zirci kiránduláson a kirándulásszervezést is oktatják majd. Az előadók részben magyarországi, részben felvidéki szakemberek lesznek. (MTI)