Küszöbön a palesztin-izraeli háború

külföld
2014 július 07., 18:46
comments 509

Az utóbbi 1-2 évben inkább arról szóltak a hírek, hogy a megbékéléshez közeledik az izraeli-palesztin viszony, ez pedig világszerte optimizmusra adott okot. Az Egyesült Államokban és az európai egyetemeken egyre inkább kezdték úgy kezelni a arab-izraeli szembenállást, mint ami már csak a megfelelő diplomáciai kompromisszumra vár, és be is köszönt a béke. Ezt a látszatot erősítette, hogy a szakirodalom számozza az arab-izraeli háborúkat, és így hajlamosak vagyunk egymástól külön kezelni az egyes konfliktusokat.

A valóság azonban nem ez.

A valóság az, hogy az arab-izraeli konfliktus továbbra is él, és alapjaiban befolyásolja a régió mindennapjait. Továbbra is elég egyetlen szikra a robbanáshoz, továbbra is elég egyetlen apró esemény, amit a szemben álló felek provokációnak állíthatnak be, és máris pusztító hadműveletek indulnak.

photo_camera Panoráma izraeli légicsapások után (AFP)

Így volt ez 2012 novemberében is, amikor egy 20 éves palesztin férfi és egy 13 éves fiú halt meg a Gázában, és másnap már palesztin fegyveresek robbantottak a határ túloldalán, megsebesítve 4 izraeli katonát. Az eredmény nagyszabású palesztin rakétatámadás lett, az izraeli légierő pedig megindította a Felhőoszlop-hadműveletet, aminek nagyjából az volt a lényege, hogy addig lövik a Hamász állásait a Gázai övezetben, amíg onnan már nem lövik tovább Izraelt. Ez volt a legutóbbi komolyabb konfliktus.

Most ugyanez játszódhat le a három izraeli tinédzser és egy palesztin fiú elrablása és meggyilkolása miatt.

Június közepén jelentették az izraeli hatóságok, hogy eltűnt három izraeli állampolgárságú tinédzser. A kormány azonnal a Hamászt kezdte gyanúsítani az elrablásukkal. A szélsőséges palesztin szervezet tagadta, hogy köze lenne a dologhoz, de Izraelben már ekkor erősödni kezdtek a válaszcsapást követelő hangok.

A helyzet tovább romlott, amikor megtalálták a három fiú holttestét Hebrontól nem messze, és kiderült, hogy meggyilkolták őket. Benjámin Netanjáhu miniszterelnök még aznap megígérte, hogy megbosszulják a fiúk halálát.

„A Hamász a felelős ezért, és a Hamász fizetni is fog.”

Nem sokkal később az izraeli hadsereg egy hebroni kávézóban letartóztatott egy volt Hamász-tagot, akit a hármas gyilkossággal gyanúsítanak.

photo_camera Az izraeli légicsapásokban elhunyt egyik Hamász-tag temetése július 7-én (AFP)

Aztán kiderült, hogy ennél még lehet rosszabb:

Jeruzsálemben elraboltak és élve felgyújtottak egy palesztin tinédzsert. Az izraeli rendőrség hat zsidó szélsőségest kérdezett ki a gyilkosságról, hárman bevallották, hogy ők a felelősek a gyerek haláláért. Azt mondták, így álltak bosszút a három fiú meggyilkolásáért.

A palesztin fiú anyja az elkövetők megbüntetését követeli, azt mondja,

„Ha életfogytiglanra ítélik őket és lerombolják a házaikat, az talán jelenthet egy kis elégtételt.”

Arra utalt, hogy az izraeli hadsereg már megsemmisítette a három zsidó fiatal meggyilkolásával vádolt palesztinok otthonait.

photo_camera A meggyilkolt palesztin fiú arcképével tüntetnek Akrában (AFP)

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyelőre józanságra intett, és az ENSZ-t kérte fel a közelmúltban történt bűntények kivizsgálására. Netanjáhu is beszélt a palesztin fiú meggyilkolásáról, gyűlöletbűnténynek nevezte a tettet, majd felhívta a halott fiú apját, és a telefonban is elítélte a gyilkosságot.

„Szeretném kifejezni a felháborodásomat és biztosítani önt arról, hogy Izrael polgárai elítélik a fia meggyilkolását. Azonnal léptünk a tettesek elfogása érdekében, és gondoskodni fogunk róla, hogy a bíróság előtt a törvény teljes szigorával sújtson le rájuk.”

Jöhetnek a rakéták

Közben azonban megszólaltak a fegyverek is. A Hamász már vasárnap rakétákat lőtt ki izraeli területekre, az izraeli légierő pedig a Hamász állásait támadja.

Vasárnap és hétfőn 8 palesztin vesztette életét az izraeli légierő csapásaiban, közben a Gázai övezetből folyamatosan lövik Izraelt. Csak hétfőn 70-90 rakétát lőttek ki a Kasszám-brigádok fegyveresei (a Kasszám-brigádok a Hamász fegyveres szárnya).

photo_camera Izraeli tank a határnál (AFP)

Hétfőn este már nemcsak az ország déli, hanem középső részét is lőtték. Megszólaltak a légvédelmi szirénák Gederában, Rehovótban és Asdódban is, ahová a Felhőoszlop hadművelet óta nem irányoztak palesztin rakétákat. Izraeli áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, és ez nagyban köszönhető a világ leghatékonyabb rakétavédelmi rendszerének tartott izraeli Vaskupolának is.

Az izraeli légierő eközben folyamatosan lő Hamász-célpontokat a Gázai övezetben, és a kormány elrendelte 1500 tartalékos mozgósítását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.