Küszöbön a palesztin-izraeli háború

külföld
2014 július 7., 18:46
comments 509

Az utóbbi 1-2 évben inkább arról szóltak a hírek, hogy a megbékéléshez közeledik az izraeli-palesztin viszony, ez pedig világszerte optimizmusra adott okot. Az Egyesült Államokban és az európai egyetemeken egyre inkább kezdték úgy kezelni a arab-izraeli szembenállást, mint ami már csak a megfelelő diplomáciai kompromisszumra vár, és be is köszönt a béke. Ezt a látszatot erősítette, hogy a szakirodalom számozza az arab-izraeli háborúkat, és így hajlamosak vagyunk egymástól külön kezelni az egyes konfliktusokat.

A valóság azonban nem ez.

A valóság az, hogy az arab-izraeli konfliktus továbbra is él, és alapjaiban befolyásolja a régió mindennapjait. Továbbra is elég egyetlen szikra a robbanáshoz, továbbra is elég egyetlen apró esemény, amit a szemben álló felek provokációnak állíthatnak be, és máris pusztító hadműveletek indulnak.

Panoráma izraeli légicsapások után (AFP)

Így volt ez 2012 novemberében is, amikor egy 20 éves palesztin férfi és egy 13 éves fiú halt meg a Gázában, és másnap már palesztin fegyveresek robbantottak a határ túloldalán, megsebesítve 4 izraeli katonát. Az eredmény nagyszabású palesztin rakétatámadás lett, az izraeli légierő pedig megindította a Felhőoszlop-hadműveletet, aminek nagyjából az volt a lényege, hogy addig lövik a Hamász állásait a Gázai övezetben, amíg onnan már nem lövik tovább Izraelt. Ez volt a legutóbbi komolyabb konfliktus.

Most ugyanez játszódhat le a három izraeli tinédzser és egy palesztin fiú elrablása és meggyilkolása miatt.

Június közepén jelentették az izraeli hatóságok, hogy eltűnt három izraeli állampolgárságú tinédzser. A kormány azonnal a Hamászt kezdte gyanúsítani az elrablásukkal. A szélsőséges palesztin szervezet tagadta, hogy köze lenne a dologhoz, de Izraelben már ekkor erősödni kezdtek a válaszcsapást követelő hangok.

A helyzet tovább romlott, amikor megtalálták a három fiú holttestét Hebrontól nem messze, és kiderült, hogy meggyilkolták őket. Benjámin Netanjáhu miniszterelnök még aznap megígérte, hogy megbosszulják a fiúk halálát.

„A Hamász a felelős ezért, és a Hamász fizetni is fog.”

Nem sokkal később az izraeli hadsereg egy hebroni kávézóban letartóztatott egy volt Hamász-tagot, akit a hármas gyilkossággal gyanúsítanak.

Az izraeli légicsapásokban elhunyt egyik Hamász-tag temetése július 7-én (AFP)

Aztán kiderült, hogy ennél még lehet rosszabb:

Jeruzsálemben elraboltak és élve felgyújtottak egy palesztin tinédzsert. Az izraeli rendőrség hat zsidó szélsőségest kérdezett ki a gyilkosságról, hárman bevallották, hogy ők a felelősek a gyerek haláláért. Azt mondták, így álltak bosszút a három fiú meggyilkolásáért.

A palesztin fiú anyja az elkövetők megbüntetését követeli, azt mondja,

„Ha életfogytiglanra ítélik őket és lerombolják a házaikat, az talán jelenthet egy kis elégtételt.”

Arra utalt, hogy az izraeli hadsereg már megsemmisítette a három zsidó fiatal meggyilkolásával vádolt palesztinok otthonait.

A meggyilkolt palesztin fiú arcképével tüntetnek Akrában (AFP)

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyelőre józanságra intett, és az ENSZ-t kérte fel a közelmúltban történt bűntények kivizsgálására. Netanjáhu is beszélt a palesztin fiú meggyilkolásáról, gyűlöletbűnténynek nevezte a tettet, majd felhívta a halott fiú apját, és a telefonban is elítélte a gyilkosságot.

„Szeretném kifejezni a felháborodásomat és biztosítani önt arról, hogy Izrael polgárai elítélik a fia meggyilkolását. Azonnal léptünk a tettesek elfogása érdekében, és gondoskodni fogunk róla, hogy a bíróság előtt a törvény teljes szigorával sújtson le rájuk.”

Jöhetnek a rakéták

Közben azonban megszólaltak a fegyverek is. A Hamász már vasárnap rakétákat lőtt ki izraeli területekre, az izraeli légierő pedig a Hamász állásait támadja.

Vasárnap és hétfőn 8 palesztin vesztette életét az izraeli légierő csapásaiban, közben a Gázai övezetből folyamatosan lövik Izraelt. Csak hétfőn 70-90 rakétát lőttek ki a Kasszám-brigádok fegyveresei (a Kasszám-brigádok a Hamász fegyveres szárnya).

Izraeli tank a határnál (AFP)

Hétfőn este már nemcsak az ország déli, hanem középső részét is lőtték. Megszólaltak a légvédelmi szirénák Gederában, Rehovótban és Asdódban is, ahová a Felhőoszlop hadművelet óta nem irányoztak palesztin rakétákat. Izraeli áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, és ez nagyban köszönhető a világ leghatékonyabb rakétavédelmi rendszerének tartott izraeli Vaskupolának is.

Az izraeli légierő eközben folyamatosan lő Hamász-célpontokat a Gázai övezetben, és a kormány elrendelte 1500 tartalékos mozgósítását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt