Jó pályára került a magyar gazdaság – mondta Orbán volt pénzügyminisztere, aki utána jegybankelnök lett

gazdaság
2014 július 08., 18:15
comments 16

Sok nehézség után jó pályára került a magyar gazdaság, és a remények szerint azon is marad – mondta Járai Zsigmond az MTI-nek, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán Makrogazdasági kérdések és potenciálok címmel tartott előadása előtt.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke szerint a jövőben nagy gazdasági növekedés nem várható, az Európai Unió és az egész világ nem áll túl jól, „de Magyarország ezen belül viszonylag jól fog teljesíteni”.

Ha az ország 2-3 százalékos növekedést fenn tud tartani éveken keresztül, az már jó eredmény lesz – mondta, és szerinte bár a 3 százalék körüli növekedés az emberek számára még szinte nem is érezhető, a számokban már kimutatható.

A korábbi évek visszaesése után növekedésnek indult a gazdaság, viszonylag jók a munkanélküliségi számok és a makrogazdasági adatok

– mondta Járai, aki szerint most az export húzza a gazdaságot, és a nagyobb vállalatok növekedése, de arra lenne szükség, hogy a kis- és középvállalkozások húzzák a növekedést, függetlenül attól, hogy milyen ágazatban, a mezőgazdaságban, a turizmusban, az élelmiszeriparban vagy épp a feldolgozóiparban tevékenykednek. Szerinte ehhez sok mindent kellene tenni, például az uniós forrásokat még inkább a gazdaság felé fordítani – ez már zajlik.

Szükség lenne a bürokrácia és a vállalkozók életét nehezítő felesleges szabályok további csökkentésére, a vállalkozások működésének egyszerűbbé tételére, ebben sokat lehetne tanulni az unió más országaitól, Spanyolországtól, Olaszországtól, de akár az Egyesült Államoktól is. Ez olyan terület, ahol nekünk magunknak kell lépéseket tenni, és nem kívülről várni a változást – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.