Jön a Panama-csatorna riválisa

közlekedés
2014 július 08., 14:49
comments 28

Új csatorna kötheti össze hamarosan a Karib-tengert és a Csendes-óceánt Nicaraguán keresztül.

A Panama-csatorna riválisa 40 milliárd dollárból (9135 milliárd forint) készülhet el, és 2020-ban nyílhat meg a hajóforgalom előtt.

A nicaraguai kormány és a hongkongi székhelyű HKND Csoport tegnap tette közzé a terv részleteit, eszerint a csatorna:

  • 278 kilométer hosszú,
  • 230-520 méter széles,
  • 27,6 méter mély lenne.

Nicaragua csendes-óceáni partján, a Brito folyó torkolatánál kezdődne, innen dél felé vezetve átszelné Rivas városát, majd a Nicaragua-tavon át – ez utóbbi szakasz önmagában 105 km – a Tule és a Punta Gordas folyók mentén folytatódna, hogy a Bluefields-öbölnél elérje a Karib-tengert.

Mellette

Daniel Ortega nicaraguai elnök és az AP amerikai hírügynökség szerint a lakosság többsége is támogatja a megaprojektet. A HKND Csoport szerint a beruházás kb. 50 ezer helyi embernek ad majd munkát, közvetve pedig 200 ezer nicaraguai élvezheti előnyeit.

Ellene

A terv ellenzői között jogi szakértők azt mondták, hogy a csatornáról szóló megállapodás sértheti az ország szuverenitását. Környezetvédők szerint pedig a folyók szabályozása, az ökoszisztémák kettéhasítása és a példátlan méretű földmunkák komoly környezeti károkat okozhatnak. Sokan aggódnak Közép-Amerika legnagyobb tava, a fontos édesvízforrásként szolgáló Nicaragua-tó sorsa miatt is. Megint mások a projekt gazdasági életképességét vonják kétségbe, és felhívják a figyelmet a szegény közösségekre gyakorolt esetlegesen negatív hatásaira.

Mi jön most?

A menetrend szerint a következő lépés a környezeti és társadalmi hatástanulmányok elkészítése, amik miatt még változhatnak egyes paraméterek, de még idén le kell zárni ezeket, hogy a munkálatok decemberben elkezdődhessenek. A beruházás 2019-ben fejeződhet be, a megnyitás pedig 2020-ban várható.

A csatornaépítés mellett a projekt része még:

  • két mélyvízi kikötő építése
  • egy szabadkereskedelmi zóna kialakítása
  • turisztikai fejlesztések San Lorenzo városában
  • egy repülőtér létrehozása Rivasban

Az új csatorna több mint háromszor hosszabb lenne, mint a 77 kilométeres Panama-csatorna, amit az USA tíz év alatt építtetett meg. A csatornát 1914-ben adták át a közép-amerikai földnyelv legkeskenyebb szakaszán. (MTI via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.