Kijev betiltaná a kommunista pártot

A kijevi kormány ma eljárást indított az Ukrán Kommunista Párt (UKP) betiltására – jelentette be kijevi sajtóértekezletén Pavlo Petrenko ukrán igazságügyi miniszter.

A kormány azzal vádolja a kommunista pártot, hogy támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatizmust. A pártnak, ami nyíltan oroszbarát vonalat követett, 23 képviselője van a 450 fős törvényhozásban. A rendfenntartó erők a nemzeti egység és az oroszbarát erők között kirobbant összecsapások kezdetétől fogva azzal vádolták a párt helyi szervezeteit, hogy tevékenyen együttműködnek a szeparatistákkal.

Petrenko a kommunista párt illegális tevékenységéről szóló nagy mennyiségű bizonyítékokra alapozva hozta meg azt a döntést, hogy a területi közigazgatási bíróságtól kérje az UKP betiltását. A miniszter kérvényét az előírásoknak megfelelően regisztrálták, de a döntés időpontjáról még nem határoztak.

Az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy az ukrán biztonsági erők bizonyítékokat szolgáltattak az igazságügyi minisztériumnak a kommunista párt és képviselői jogellenes tevékenységére. A lap szerint az igazságügyi tárca korábban is hangoztatta, kész pert indítani bármelyik párt betiltásáért, ha vannak bizonyítékok arra, hogy a képviselőik részesei a szeparatizmusnak.

Az ukrán parlament az ország függetlenségének kikiáltása után, 1991-ben betiltotta a kommunista pártot. A párt 2001-ben, Leonyid Kucsma elnöksége alatt, az alkotmánybíróság döntése nyomán felújította tevékenységét. A bíróság úgy vélte, hogy az 1991. július 22-én bejegyzett UKP nem jogutódja a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP), illetve az Ukrán Kommunista Pártnak az SZKP keretében. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.