Kiszivárgott NAV-körlevélből derült ki, hogy szívatják a különadósokat

POLITIKA
2014 július 09., 12:37
comments 50

Kiszivárgott egy adóhatósági körlevél, ami akadályozza azokat, akik a strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság döntései értelmében visszaigényelnék a 98 százalékos különadót – írja az atv.hu. Az adó kb. 4000 embert érint és 6 milliárd forint pluszbevételt jelent a kormánynak.

A különadót 2010-ben vetették ki a végkielégítésekre, de többek között az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint is sérti a tulajdon védelméhez való jogot a 98 százalékos különadót bevezető jogszabály. Az Alkotmánybíróság is többször megsemmisítette jogszabályt, legutóbb februárban közölte, hogy nemzetközi kötelezettségvállalásba ütközik.

A most kiszivárgott júniusi NAV-körlevélben az áll, hogy a nemzetgazdasági minisztérium szerint az ítélet ellenére különadó visszatérítésre adóhatósági eljárásban nincs lehetőség. A NAV így arra ad utasítást, hogy minden önellenőrzést kiemelten ellenőrizzenek az igazgatóságok. Azzal pedig, aki önellenőrzés helyett adó-visszatérítés iránti kérelemmel próbálta visszakapni a levont 98 százalékos adót, közöljék: így nem kaphatja meg a pénzt, csak önellenőrzéssel, de még ezután is adóhatósági vizsgálat indulhat ellenük.

Karsai Dániel ügyvéd, aki elsőként nyert pert Strasbourgban a különadó ügyében, az atv.hu-nak azt mondta:

„Álláspontom szerint a körlevél tartalma több mint elfogadhatatlan, hiszen hibásan, sőt, talán rosszhiszeműen értelmezik a 98 százalékos AB határozatot, illetve elrendelik azok megbüntetését, akik teljesen jogszerűen visszakérik a különadót. Az adóvizsgálattal való fenyegetés ugyanis egyrészt büntető jellegűnek tűnik, másrészt olyan mintha a károsultakat direkt meg szeretnék rémiszteni. És egy jogállamban ez megengedhetetlen.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.