A DK-ban már cigánybűnözőznek

politika
2014 július 10., 09:21
comments 452

Pásztor Albert, ha a gondolatait ki tudja fejteni, remek ember, mondott, amit mondott a cigányokról 2009-ben miskolci rendőrkapitányként, de most megbánta, és amúgy is népszerű Miskolcon, tehát jó jelöltje a Demokratiukus Koalíciónak. Nagyjából így összegezhető Eörsi Mátyás egykori SZDSZ-es, ma már DK-s politikusnak az ATV-n elmondott véleménye polgármesterjelöltjükről.

Pásztor Albert két legsúlyosabb mondata ez volt 2009-ben:

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük.

és ez

Kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az egymás mellett élés. Ennyi. Ennyi. Semmi több. Lehet ezt kibontogatni meg ragozgatni, e mögött ennyi van, és nem több, és nem más.

Ezeket a mondatokat Gyurcsány Ferenc annak idején, még kormányfőként elítélte. Most viszont Eörsi Mátyás úgy vette védelmébe ppártja jelöltjét, Pásztor Albertet, hogy ő elment, beszélt vele, és megbizonyosodott arról, hogy a volt rendőrkapitányt sikerült meggyőzni arról, hogy az állami képviselőjeként ilyen mondatokat nem mondhat. De közben azért úgy tűnik, hogy Eörsire is hatottak Pásztor gondolatai, mert ilyeneket mondott a műsorban:

Magyarország legnagyobb problémája a kisebbségi kérdés. Akik emiatt aggódnak, azokat tökéletesen megérti.

És még tovább is ment:

Az ország joggal felszisszen arra, ha azt hallja, hogy roma bűnözés. Azt gondolom, hogy egy rendőrkapitánynak vannak személyes tapasztalatai. És tőlem sokan kérdezték, hogy honnan tudja egy rendőrkapitány, hogy valaki roma vagy nem roma. Rákérdeztünk Pásztor Albertnél, és azt mondja, hogy ő nem beszélt ezekkel az emberekkel, ő a jegyzőkönyveket olvasta végig, amiket a helyettes elé rakott. Az összes vallomás azzal kezdődik, hogy roma vagyok. Az összes ezzel kezdődik, amivel találkozott.

Eörsi szerint ilyen a magyar állam képviselője nem mondhat, nem tehet különbséget elkövető és elkövető között. De:

Most csak arról beszélünk, hogy romabűnözés van-e. Sajnos ilyen statisztikailag létezik, és mögötte igen súlyos szociális problémák vannak.

Eörsi azzal zárta a beszélgetést, hogy arra mindenképpen jó volt ez a vita, hogy egy embert meggyőztek arról, hogy ilyen mondatokat nem szabad mondani. Rendőrként nem volt meg a füle erre. És szerinte kiváló polgármester lesz belőle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.