Kelemen Hunor lemond a kormányzati posztjairól

Lemond a román kormányban betöltött kulturális miniszteri, illetve miniszterelnök-helyettesi tisztségéről Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, az RMDSZ azonban nem lép ki a kormányból - jelentette be a politikus pénteken az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának ülése után tartott sajtóértekezletén. (MTI)

Az RMDSZ korábban azért helyezte kilátásba kilépését a bukaresti kormányból, mert Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság jogvitájába. Az RMDSZ és a kisebbségek eruópai ernyőszervezete által kidolgozott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintű jogalkotást, de az EB elhárította illetékességét. Az elutasítás ellen a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.