Még nem tudja biztosan a szolgáltató, mi okozta szerdai mátrai vízmérgezést

Egészségügy
2014 július 11., 10:26
comments 10

A szolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket a szennyeződések megszüntetésére az öt mátrai településen, de amíg a vett minták nem igazolják a beavatkozás eredményességét, az ivóvíz nem fogyasztható - közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. pénteken.

A szolgáltató szerdán jelentette be, hogy szennyeződés miatt csak forralás után iható a vezetékes ivóvíz öt hevesi településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón. Colifertőzéshez köthető megbetegedés eddig nem történt a térségben.

Az ÉRV Zrt. közleményében azt írta:

"megtörténtek a műszaki beavatkozások közkifolyók szennyeződések megszüntetésére és folyamatban van az intézkedések hatékonyságát igazoló vizsgálatok elvégzése."

Megtették az intézkedéseket a szennyezettséggel érintett közkutak fertőtlenítésére, és mintákat vettek, hogy ellenőrizhessék a beavatkozások sikerességét.

Közben tovább dolgoznak a probléma forrásának feltárásán, az eddigi megállapítás szerint a szennyeződések fő oka a közkifolyók - esetlegesen tájékozatlanságból eredő - nem megfelelő használata, illetve a szinte egyáltalán nem történő használata.

Az ÉRV Zrt. előző napi tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet: "az esetek kivizsgálása közben egyre több az arra utaló jel, hogy a problémát a közkifolyók rendszertelen, illetve nem megfelelő használata okozta, de a gondatlanság mellett továbbra sem zárható ki a szándékosság. Egyes jelek arra utalnak, hogy akár szabálytalan módon előfordulhatott például kerti medence töltése is az adott közkútról."

Az öt településen egyszerre jelentkeztek a problémák, a környező településeken azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződés alakulhatott ki. Az öt hevesi település lakóinak lajtos kocsikból és zacskózva is biztosítják az ivóvizet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.