Amikor a rendőrség a romákat szívatja az nem diszkrimináció

POLITIKA
2014 július 14., 14:25
comments 184

Az Index  másfél hete részletes posztban írt arról, hogy Észak-Magyarországon és az Alföld északi részén hogyan szívatja a roma származású állampolgárokat a rendőrség. A zsebből kieső zsebkendőért is 10 ezres nagyságrendű bírság jár, ha valaki a babakocsival lemegy az úttestre, mert nem fér el a járdán a kukáktól, az 10-15 ezer forintot "ér".

Erről a kiemelkedően gusztustalan rendőségi gyakorlatról kérdezték ma Papp Károly országos rendőrfőkapitányt és Pintér Sándor belügyminisztert.

Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy

meggyőződése szerint a jelenség "nem gyakorlat". Egyértelmű, hogy a rendőrök nem öltözködés, hovatartozás alapján ítélik meg a szabálysértést, hanem a törvény alapján. A rendőröket a jogszabályok irányítják, a jogszabályokat pedig nem a rendőrség állapítja meg, hanem a parlament dönti el, mi kerüljön bele a szabálysértési törvénybe. Reméli, hogy "másféle intézkedés nincs".

Ehhez képest Papp Károly azt mondta, hogy

"nincs diszkrimináció, tehát vallás, bőrszín, nem, faji hovatartozás alapján a rendőr nem diszkriminálhat és nem is diszkriminál."

Arról nem esett szó, hogy bármilyen belső vizsgálatra szükséges lehet-e az ügyben. Mondjuk mire is lenne jó az, mikor ketten is mondják a rendőrség vezetői közül, hogy nincs diszkrimináció.

Pintér egyébként az MTI szerint arról is beszélt, hogy Magyarországon nemsokára jobb lesz a közbiztonság, mint Európában.

"A belügyminiszter utalt arra, hogy amikor azt mondja, az országban rend van, az egyfajta általánosítás, de mint mondta, azt ígéri, egyre kevesebb bűncselekmény lesz és az európai átlagnál nagyobb lesz a közrend, közbiztonság."

Update:

Macerás lenne utánanézni, hogy van-e diszkrimináció, ezért inkább nem is lépnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.