Juncker lett az Európai Bizottság elnöke

politika
2014 július 15., 10:34
comments 24

Az Európai Parlament megválasztotta Jean-Claude Juncker néppárti politikust, volt luxemburgi miniszterelnököt az elkövetkező öt évre az Európai Bizottság elnökének kedden Strasbourgban. Az 59 éves Junckert a 751 tagú EP-ben titkos szavazással 422 szavazattal, 250 ellenében választották meg az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetőjévé. A szabályok értelmében az EP-képviselők egyszerű többsége, 376 voks is elég lett volna.

Jean-Claude Juncker a szintén néppárti, portugál José Manuel Barrosót váltja az Európai Bizottság élén. Barroso kétszer öt éven át vezette az intézményt.

Közben a magyar politikában értelmezhetetlen változások zajlottak le Juncker támogatása körül.

A Fidesz az Európai Néppárt tagszervezeteként kihátrált a néppárti jelölt Juncker mögül, miután Orbán Viktor több megszólalásában is kritizálta a luxemburgi politikust. A Fidesz egyelőre nem adott ki közleményt arról, hogy EP-képviselői Junckerre szavaztak-e, és mivel a szavazás titkos, erről nem is tudhatunk meg többet.

A két DK-s EP-képviselő viszont Junckert támogatta. A párt közleménye szerint Molnár Csaba és Niedermüller Péter ma megszavazták a néppárti Jean-Claude Juncker megválasztását az Európai Bizottság elnökévé, annak ellenére, hogy a Demokratikus Koalíció korábban a szociáldemokrata Martin Schulz megválasztását támogatta.

A DK azt írja, hogy képviselői a múlt heti egyeztetésen biztosítékot kaptak Junckertől, hogy az EU a jövőben sem hagyja szó nélkül, ha egy uniós tagállamban sérül a demokrácia, a jogállamiság vagy a médiaszabadság. (via MTI)

(A címlapi kép meg Deutsch Tamás Facebookjáról van.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.