A leégett Vasutas ház története három* képben

Budapest
2014 július 16., 08:35
comments 32

Kedd délután kigyulladt a Kodály köröndön a Vasutas ház. Az 1883-85 között épült palota teteje pillanatok alatt lángba borult, végül az épület két felső, lakatlan szintje teljesen kiégett.

photo_camera FSZEK / Budapest Anno

Ez a legrégibb, még az építés alatt készült fotó Kauser József neoreneszánsz stílusú épületéről. Az 1883-as felvétel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtáré, a Budapest Anno blog szemlézte.

photo_camera Szuperinfo / Budapest Anno

2000-ben komoly tervek születtek az épület felújítására. Az elképzelések szerint így kellene kinéznie a háznak. Ebből aztán semmi sem lett, a kivitelező többszöri átalakulás után offshore-izálódott, a hitelező bank visszalépett, az épület pedig a körülmények rabja lett. 2009 óta hozzá se nyúltak, így idővel életveszélyessé vált.

photo_camera Kálló Péter

Végül 2014. július 15-én, egy verőfényes keddi délutánon a ház tetőszerkezete kigyulladt. A rendőrség szándékosságra gyanakszik, a tetőtéren dolgozó két férfit őrizetbe vették. A tűz a megbontott tetőtérben pillanatok alatt szétterjedt. A kezdetben száz négyzetméteren lángoló tüzet a tűzoltók nagy erőkkel próbálták megfékezni, de a ház két lakatlan felső szintje teljesen kiégett.

*UPDATE 11:00: Eredetileg hét képet ígértem, de sajnos tévedtem. A köröndről talált archív képek közül négyen a sréhen szemközti Hübner-udvar, Bukovics Gyula 1883-84-ben épült háza látszott. A hibáért elnézést kérek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.