https://444.hu/assets/640px-Coat_of_Arms_of_Kurdistan.svg_-2.png

Új állam emelkedhet ki az iraki vérfürdőből

külföld
2014 július 16., 14:41
comments 120

Június első felében, mikor az ISIS nevű szunnita terrorszervezet fegyveresei és szaddámista segítőik napok alatt kiűzték a teljes iraki államigazgatást Irak északi, szunnita többségű részeiből, még alig figyelt valaki a kurdokra. Most azonban a világ egyik legnagyobb, saját állam nélküli népcsoportja lassan az iraki konfliktus egyik főszereplőjévé válik. A kurdok ugyanis közel 2500 éve mindössze egyetlen dolgot akarnak az élettől: saját államot.

Ezt a vágyukat pedig épp az a válság teljesítheti, ami június óta fél Irakot lángba borította.

Irak északi részén egyetlen reguláris hadsereg volt, ami eredményesen szembe tudott szállni az ISIS-szel: az iraki kurd autonóm régiót védő pesmergák. Míg az iraki biztonsági erők katonái a fegyvereiket és felszerelésüket hátrahagyva menekültek délre, a pesmergák nemcsak visszaverték az ISIS-t, de be is vonultak Kirkukba, miután az iraki hadsereg elhagyta a várost.

És itt kezdődtek a bajok.

Az iraki kurdok Kirkukot tartják történelmi fővárosuknak, ezért a megszállást eleinte azzal indokolták, hogy így védték meg a várost az ISIS-től. Az iraki központi kormány azonban nem véletlenül tartotta eddig távol a kurdokat Kirkuktól, itt van ugyanis Észak-Irak két legfontosabb olajmezője, a Kirkuk és a Baj Hasszán, ráadásul Kirkukból indul Irak legfontosabb és legnagyobb olajvezetéke, a Kirkuk-Ceyhan vezeték. Ezen napi 300 ezer hordónyi nyersolaj áramlik a törökországi Ceyhan kikötőjébe.

photo_camera Itt ez a 2003-as térkép. Kicsit összebarmoltam, pirossal jelöltem a vezetéket, amiről beszélek. (Az eredeti térképet itt találtam.)

Az iraki kormány legnagyobb félelme a kurdokkal kapcsolatban évtizedek óta az, hogy ha megszerzik az ellenőrzést az észak-iraki olajvagyon felett, abból könnyen finanszírozhatják a függetlenségi törekvéseiket, nemcsak Irakban, de Iránban és Törökországban is.

A kurdok néhány napig próbálták is tartani a látszatot, hogy az olaj nem érdekli őket, pénteken viszont a pesmergák elfoglalták a két nagy kirkuk-környéki olajmezőt. Igaz, hogy a Kirkuk-Ceyhan vezeték Moszul környékén az ISIS által ellenőrzött területeken is átfut, de a kurdok ezt is megoldották: 2014-ben fejezték be egy saját, kisebb vezeték építését, ami a nagyobb kurdisztáni olajmezőket, a Taq-Taq, a Kurmala, a Dohuk és a Tawke mezőket köti össze egymással, majd az iraki-török határon becsatlakozik a Kirkuk-Ceyhan vezetékbe. Ez azt jelenti, hogy az ISIS bármit is csinál, a kurdoknak még jó ideig lesz biztonságos vezetékük, amin olajat juttathatnak Törökországba.

photo_camera Ez is egy régebbi térkép, de elég jó. A zöld és a piros szaggatott vonal a kurdok saját vezetéke (ezen a térképen még építés alatt áll, de már kész van). A térképen láthatóak a nagyobb kurd olajmezők is, a világosabb rész a kurd autonóm régió eredeti, hivatalos határa, a kékeslila pöttyökből álló vonal pedig a kurdok által követelt legtöbb terület. (A kép forrása: Fondazione CdF)

A kurd vezetéken épp idén májusban ment keresztül az első szállítmány, erről adott is ki közleményt az iraki kurd autonóm régió kormánya. Már ebben is azt írják, hogy a kurd olajeladásokból származó bevételek a török állami Halkbank ideiglenes számlájára kerülnek, onnan meg a kurd régió költségvetésébe.

Szervezkednek

A kurd régió vezetése valamire nagyon készül ezzel a számlával, hétfőn ugyanis Maszúd Barzani, az iraki kurd autonóm régió elnöke ankarai látogatáson nemcsak Abdullah Gül elnökkel és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel találkozott, hanem a Halkbank vezetőivel is. A Today’s Zaman cikke szerint azért, mert az ideiglenes olajszámlát alakíttatta állandóvá, jelezve, hogy hosszú távú üzleti kapcsolatra készül. Korábbi hírek szerint viszont a számlán eddig összegyűlt pénzt is begyűjtötte.

Akár begyűjtötte, akár állandó számlát nyitott, akár mindkettő, a bagdadi kormány szempontjából mindhárom verzió rosszat jelent. Hogy Barzani a bagdadi kormány megkerülésével ápolja a kurd régió önálló diplomáciai kapcsolatait, bizonyítja, hogy nem viccelt, amikor július elején bejelentette, hogy népszavazást készítenek elő a függetlenség kimondásáról.

photo_camera Gyakorlatozó pesmergák. A kurd hadsereg rendkívül jól képzett, felszerelt és létszámához képest eredményes is. Ők fogták el például bin-Láden futárját is. Végül rajta keresztül sikerült megtalálni a terroristavezér rejtekhelyét. (AFP)

Núri al-Máliki, Irak síita miniszterelnöke nem is igazán tudja hogy kezelni a helyzetet. Országa fővárosát az ISIS fenyegeti, északon pedig épp függetlenednének a kurdok, kitépve a legnagyobb olajmezőket a káosz szélére sodródó államból. A pénteken keményen bírálta is a kurdokat, azt mondta, hasznot húznak az ISIS által okozott válságból.

„Ilyen helyzetben azt várnánk, hogy a kurd harcosok segítsék az iraki biztonsági erőket a terroristacsoportok elleni harcban, nem azt, hogy olajmezőket foglaljanak el.”

A kurd régió vezetése persze azt állítja, hogy az olajmezőket is azért foglalták el, hogy azok ne kerülhessenek az ISIS kezére, a miniszterelnök kijelentéseit pedig hisztérikusnak nevezték.

Núri al-Máliki beszólása után a kurd miniszterek otthagyták az iraki kormányt, ezzel pedig végleg felbomlott az amúgy is gyenge lábakon álló, 2008 óta Málikit így-úgy támogató nagykoalíció.

A kurd Hosjar Zebari, korábbi iraki külügyminiszter a BBC-nek pénteken meg is erősítette, hogy megszűnt a napi kapcsolat a bagdadi vezetés és a kurd régió között.

Egy állam végnapjai

Így egyre kisebb az esély arra, hogy Irakot az amerikai kivonulás után egyben lehet tartani. 2008-ban Núri al-Máliki kormánya síita, kurd és szunnita miniszterekkel alakult meg, az elmúlt években viszont a szunnitákat és a kurdokat is sikerült elidegeníteni Bagdadtól. Utóbbiakat főleg azzal, hogy Moszult és Kirkukot nem helyezték kurd ellenőrzés alá, előbbiek pedig 2008 óta attól tartanak, hogy Máliki és síita szövetségesei kisajátítják a hatalmat.

photo_camera Az iraki miniszterelnök (j) és John Kerry (b) az Egyesült Államok külügyminisztere (AFP)

Eddig hagyományosan az Irak északi és középső részén élő szunniták voltak azok, akik Irak egybentartását támogatták, ez ugyanis a síita délhez és a kurd régióhoz képest nyersanyagokban szegényebb vidék, így az itt élők minden függetlenedési törekvésben az elszegényedésük lehetőségét is látták. Szaddám Husszein is főleg rájuk támaszkodva tartotta meg a hatalmát évtizedeken át. Ez a vidéket Máliki politikája teljesen kormányellenessé tette, nem véletlenül itt arat az ISIS.

Az már tehát nyilvánvaló, hogy Núri al-Máliki kormánya mögött nincs többé széleskörű támogatás, a kérdés már az, hogy egyben tartható-e még a síita-szunnita-kurd ellentét által széttördelt Irak, és hogy ha nem, mi lesz a régióval, ha kikiáltanak egy független kurd államot.

Az a tény, hogy a világ egyre több vezetője ül le tárgyalni iraki kurd vezetőkkel, sőt néhányan még szorgalmazzák is iraki Kurdisztán függetlenedését, jelzi, hogy

egyre kevesebben remélik, hogy Irak a mai határai közt túlélheti a válságot.

Az önálló kurd államnak évtizedek óta két természetes ellenzője van: Törökország és Irán. Ebben a két államban és Irakban él ugyanis a világ kurdjainak többsége. Irakban úgy 6,2 millió, Iránban kábé 7 millió, Törökországban pedig 11 és 18 millió közé teszik a számukat. A kurdok autonómiája 2005 óta hivatalosan is Irakban a legnagyobb a három állam közül. Irán és Törökország évek óta azt hangoztatja is, hogy az Irán és Törökország ellen harcoló kurd szeparatistákat iraki Kurdisztánban képzik ki, a terület nagyobb autonómiáját kihasználva.

photo_camera Maszúd Barzani (b), az iraki kurd régió elnöke és Erdogan (j) török miniszterelnök július 14-én. (AFP)

Ennek ellenére a török vezetés évek óta békülékeny a kurdokkal, újra engedélyezték az iskolákban a kurd nyelv használatát, 2009-ben pedig tárgyalóasztalhoz ültek Abdullah Öcalan korábban még tűzzel-vassal üldözött Kurd Munkáspártjának képviselőivel.

Ezen felül a törököknek van még egy okuk szemet hunyni az iraki kurdok elszakadása felett, ugyanis ők is az iraki olajszállítások stabilitásában érdekeltek. Ezt pedig jelen állás szerint csak a kurdok tudják biztosítani. Így gondolkodik a legtöbb, iraki Kurdisztánban működő olajcég is. A Mol is épp idén tavasszal nyitott irodát Erbilben, az iraki kurd régió központjában, de már szinte minden nagy cég a kurdokkal tárgyal az olajkitermelésről, a bagdadi kormány beavatkozása nélkül.

Hogy Teheránban mit szólnának egy független kurd államhoz, az még egyelőre keveseket érdekel, Benjámin Netanjáhu is leginkább azért állt ki a kurd függetlenség mellett, mert tisztában van vele, hogy ezzel gyengítheti Izrael térségbeli riválisait, így Iránt is, hiszen az iráni és a törökországi kurdok függetlenedési törekvéseinek is lökést adhat, ha megjelenik a térképen egy kurd anyaállam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.