Orbán: Először a ló

POLITIKA
2014 július 16., 18:12
comments 317

Az elvi kérdéseknek meg kell előzniük a személyi döntéseket – mondta Orbán Viktor kora este Brüsszelben, amikor megérkezett az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójára.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

A miniszterelnök szerint előbb például olyan elvi kérdéseket kell tisztázni, hogy az adózásnak nemzeti hatáskörben kell maradnia. Tiszta vizet kell önteni a pohárba, hogy a nemzetállamoknak lesz-e lehetőségük, hogy saját hatáskörben tudják garantálni az olcsó energiát, és fel kell hagyni azzal, hogy az uniós intézmények nyíltan vagy burkoltan hatásköröket vonjanak el a nemzetállamoktól.

„Először a ló, utána a kocsi. A sorrendet nem lehet megfordítani”

– rappelte a miniszterelnök. Az adózásról Orbán Viktor azt mondta, hogy Európa nem képes olyan mértékben támogatni a munkát, mint Magyarország: „Erről a lehetőségről nem akarunk lemondani. Márpedig egy új európai politikához a munkát támogató gazdaságpolitika kell.”

A hatáskörök nyílt vagy burkolt elvonása a tagállamoktól a kormányfő szerint gyakorlattá vált az elmúlt öt évben, és ennek véget kell vetni. Orbán Viktor szerint ez rontotta az EU hitelét a választópolgárok szemében, és jó néhány tagállamot szembefordított az uniós intézményekkel:

„A nemzetállamok védik alkotmányos jogaikat, és ha azt egy birodalmi központ, mint Brüsszel el akarja venni, akkor abból konfliktus lesz. Az új európai politikához pedig nem konfliktusok kellenek, hanem minél több megegyezés.”

Az esetleges jelöltekről az uniós csúcspozíciókra azt mondta: a magyar kormány jelöltlistáján vannak olyan jelöltek, akik ezeket a kérdésekben a megfelelő álláspontot tudják képviselni. De akkor nevezi majd meg a magyar kormány jelöltjét az Európai Bizottságba, ha arra hivatalos felkérést kap Jean-Claude Junckertől, a brüsszeli testület megválasztott elnökétől, akivel az uniós csúcstalálkozó előtt külön is egyeztetett.

A szintén napirenden lévő ukrajnai helyzetről és az Oroszországgal szembeni esetleges újabb büntető-intézkedésekről azt mondta: ha lesznek is újabb szankciók, azok nem léphetnek át a következő, harmadik fázisba, a büntető-intézkedések nem kaphatnak új dimenziót, az ugyanis mind Európa, mind Magyarország érdekeivel ellentétes volna. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt