Nem kéne itt repülniük! Itt háború van! - mondták a felkelők a hullák felett

külföld
2014 július 18., 11:14
comments 404

Az ukrán titkosszolgálat hozta nyilvánosságra az alábbi telefonbeszélgetéseket, amelyeket a maláj gép lelövése után hallgattak le. Az ukránok szerint a felkelők különböző vezetői hallhatók:

A szöveg fordítása:

Első beszélgetés

Igor Bezler, a felkelők egyik vezetője: A Bányászok (az egyik felkelő csoport) most lőttek le egy repülőt, most zuhant le Jenakijevo mögött.

Geranin, a főparancsnok: Pilóták. Hol vannak a pilóták?

Bezler: Már mentek keresni és fotózni a gépet. Füstöl.

Geranin: Hány perce?

Bezler: Kábé 30 perce.

Második beszégetés

A "Görög": Igenis, őrnagy.

Őrnagy: Na, a csernyuhinói arcok most lőttek le egy repülőt.

Görög: Kik lőtték le?

Őrnagy: A csernyuhinói barikádról. A csernyuhinói kozákok.

Görög: Igenis, őrnagy.

Őrnagy: Na, a gép darabokra hullott a levegőben, a pertropavlovszkajai szénbánya közelében. Megvan az első hulla is. Egy civil.

Görög: Na, mi van ott?

Őrnagy: Alapból az van, hogy ez teljesen polgári gép volt.

Görög: Sokan vannak ott?

Őrnagy: A roncs pont itt van a hátunk mögött.

Görög: Milyen repülő az?

Tábornok: Még nem tudom, mert nem voltam közel a törzséhez. Csak ahová az első hullák estek, ott voltam. Alkatrészek, ülések és hullák darabjai mindenütt.

Görög: Értem. Fegyverek vannak?

Tábornok: Semmi. Csak hétköznapi dolgok, orvosi izék, törülközők, vécépapír.

Görög: Iratok?

Tábornok: Vannak. Egy indonéz diáktól. A Thompson Egyetemről.

Harmadik beszélgetés:

Felkelő: A Szezsnoje-Toreznél lelőtt géppel kapcsolatban. Ez egy polgári repülő. Grabovo közelében zuhant le. Nagyon sok nő meg gyerek holtteste is van. A kozákok most nézik meg az egészet. Azt mondták a tévében, hogy egy ukrán AN-26 szállítógép, de a kozákok szerint Malaysian Airlines van ráírva. Mit csinált ez ukrán területen?

Nyikolaj Kozicin kozák parancsnok: Ezek szerint kémeket hozott. Nem kéne erre repülniük. Itt háború van.

Azt, hogy a felvételen valóban azok beszélnek, akik, az ukrán titkosszolgálaton kívül más, elfogulatlanabb szereplő még nem erősítette meg, a személyek kilétét a sajtónak sem sikerült eddig biztonsággal megállapítania. De vannak más bizonyítékok is, bár egyelőre ezek hitelessége sem egyértelműen bizonyított.

Az MH17-es lelövése után 35 perccel ez a poszt jelent meg Igor Sztrelkov, a donyecki szeparatisták orosz parancsnokának Vkontakte-oldalán:

photo_camera Ez az azóta törölt poszt jelent meg Sztrelkov Vkontakte-oldalán35 perccel az MH17-es lelövése után.

Ebben egy An-26-os lelövéséről ír, hozzátéve, hogy "figyelmeztettük őket, hogy ne repüljenek a mi légterünkben".

Aztán, amikor kiderült, hogy nem egy An-26-ost, hanem egy Boeing 777-es utasszállítót lőttek le Ukrajna felett, a posztot törölték és helyette egy, az ukrán kormányerőket vádló posztot közöltek.

Ez akár azt is bizonyíthatja, hogy valóban a szeparatisták lőtték le a képet. De egyáltalán nem biztos, hogy Sztrelkov Vkontakte-oldalát tényleg maga Sztrelkov szerkeszti. Max Seddonnak több szeparatista is állította, hogy az oldalt valójában Sztrelkov rajongói kezelik. Így az sem elképzelhetetlen, hogy csak láttak lezuhanni egy gépet, amiről azt hitték, hogy egy ukrán szállítógép, és egyből elhencegtek a vélt sikerrel.

Ennél perdöntőbb bizonyítéknak tűnik ez az azóta szintén törölt tweet, bár ez csak azt bizonyítja, hogy a szeparatistáknak igenis van Buk típusú légelhárító rakétarendszerük.

A képen egy TELAR, vagyis egy radarral is szerelt rakétaindító látható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.