Még csak pár órája indult meg az izraeli invázó, de már harcok folynak Gázában

külföld
2014 július 18., 06:35
comments 304

Az izraeli biztonsági kabinet egyhangúlag döntött csütörtök este amellett, hogy kiterjesztik a 10 napja folyó Védőél hadműveletet, és szárazföldi csapatokat küldenek Gázába. Egyelőre 48 ezer tartalékost mozgósítottak, de a hadsereg újabb 18 ezer katonát is készenlétbe akar helyezni, erre csütörtökön kért és kapott engedélyt a kormánytól.

A most Gázába induló katonák pontos számát az izraeli vezetés még nem közölte, az Izraeli Védelmi Haderő hivatalos blogja annyit írt, hogy

„komoly izraeli haderő vonul az övezetbe, gyalogsági, tüzérségi és hírszerző egységekkel, tankokkal, hadmérnökökkel. A szárazföldi csapatokat a légierő és a haditengerészet támogatja.”

A katonák már éjjel átlépték a határt, és már az övezet északi részében tűzharcba keveredtek a Hamász fegyvereseivel. Péntek reggelre - gázai egészségügyi tisztviselők közlése szerint - már nyolc palesztin halálos áldozata volt a szárazföldi hadműveletnek.

Arról, hogy mikor lesz vége a hadműveletnek, egyelőre senki nem beszélt.

Gázába kéne menni, alagutakat kéne robbantani és kevesebb civil áldozatot szedni

Az izraeli 10-es csatorna elemzői szerint abban, hogy Netanjáhu miniszterelnök és kormánya épp csütörtökön rendelte el a szárazföldi támadást, közrejátszhatott a Gázai övezet határától nem messze, dél-keletre található izraeli Szufa kibuc elleni palesztin merényletkísérlet. Csütörtök hajnalban egy alagúton át 13-15 Hamász-fegyveres hatolt be izraeli területre, és a Szufa kibuc közelében bukkantak fel. A hadsereg észlelte a behatolást és a légierő szétlőtte az alagutat.

Ez a szárazföldi offenzíva igazi indoka: a Gázai övezet és Izrael között több alagutat is ásott a Hamász, amin keresztül Izraeli területekre léphetnek támogatói. Az izraeli hírszerzés szerint az alagutakon keresztül terrorcselreményekre és emberrablásokra készültek. Az alagutak többségét azonban légitámadásokkal nagyon nehéz megsemmisíteni. A szárazföldi haderő elsődleges feladata most az, hogy megtalálják és lezárják ezeket az alagutakat.

A szárazföldi támadás mellett évek óta visszatérő érv, hogy az izraeli légicsapások nem elég hatékonyak és túl sok civil áldozattal járnak. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy rakétáikat sűrűn lakott övezetekből, óvodák, iskolák mellől indítják, így pedig az esetleges izraeli válaszcsapás sok áldozattal járhat. A szárazföldi offenzíva célja a pontos támadás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.