Vigyázz, tudják, hol lakik a macskád!

TECH
2014 július 18., 10:20
comments 33

Owen Mundy adatelemző egy művészeti projekttel akarja megmutatni, mennyire nincsenek tisztában az emberek azzal, hogy amikor valamit feltesznek a netre, azzal mi mindent árulnak el magukról valójában.

Az iknowwhereyourcatlives.com-on egy világtérképen helyezte el az internetre feltöltött macskák képeit. Na nem az összeset, egyelőre csak kb. egymilliót. A floridai állami egyetem szuperszámítógépe kellett ahhoz, hogy betagelje és feltöltse az összes fotót a térképre. Egy Macbookkal ez évekig tartott volna.

Letöltötte az Instagramra, Flickrre és egyéb fotótárakra feltöltött, „cat” taggel ellátott képeket, és megnézte azok nyilvános metaadatait, amiben benne van a kép készítési helyének hosszúsági és szélességi foka. A térképen látható fotók anonimek, nem tudni, ki melyik oldalra töltötte fel (hacsak nem saját maga rajta a térképre, mert azt is lehet). A módszerből következik, hogy nem csak macskákról látható képek kerültek ki, hanem például festett körmök, Cat becenevű lányok vagy akár rajzok is.

Budapesti macskák

Mundy azt mondja, hogy akit ez sért, annak természetesen leveszik a képét a térképről. A lényeg az, hogy bemutassák, a metaadatok alapján elég lehet egy fotó ahhoz, hogy kiderítsék:

hol lakik a macskád. Azaz te. Vagyis a gyerekeid.

Az oldalon vannak statisztikák is, eszerint Magyarországról eddig 3359 macska került rá a térképre. (Vice)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt