A szegényügyi államtitkár üzeni a szegényedőknek, hogy nem is szegényednek

Czibere Károly, az új kormány szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára interjút adott a Népszabadságnak, és jól el is magyarázta, hogy hülyeség a magyar társadalom elszegényedését mutató statisztikákra figyelni. A tételmondat:

„Nem szabad azt az érzetet sugallnunk, hogy itt valami nagyon drámai folyamat történik.”

Pedig romlottak Magyarország jövedelemegyenlőtlenségi mutatói.

De Czibere erre azt mondja, nemzetközi összehasonlításban ezek a számok hasonlóak a németországihoz vagy a svájcihoz, és jobbak, mint Olaszországban vagy Franciaországban.

Persze Svájcban a legszegényebbek is jobban élnek, mint Magyarországon. Ezt mutatja a deprivációs index, ami azt méri, hogy a magyarok hány százaléka nem engedhet meg magának napi háromszori étkezést, internetkapcsolatot vagy évi kétheti nyaralást.

Magyarország deprivációs indexe is romlott az elmúlt években.

Czibere erre azzal védekezett, hogy bizonyos indexek közben javultak (a válság alatt például a mobillal és tévével való ellátottság bővült), a részindexekben, amikben rossz az ország, azokban meg sose volt jó. Érvelésből ötös!

A létminimum alatt élők aránya is nőtt.

Itt pedig a mérés rossz Czibere szerint. Erről majd el is akar beszélgetni a Központi Statisztikai Hivatallal.

A teljes interjú itt olvasható.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.