Hétfőn határozatot fogadhat el az ENSZ Biztonsági Tanácsa a lelőtt maláj gépről

külföld
2014 július 20., 07:09
comments 75

A Reuters diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik nem állandó mandátumát jelenleg betöltő Ausztrália képviselője határozati javaslatot dolgozott ki és terjesztett a BT elé, a Kelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállítóról. A tervezetről akár már hétfőn szavazhatnak.

A szövegben az áll, hogy az ENSZ-BT a lehető leghatározottabban elítéli a Malaysian Airlines MH17-es járatának elpusztítását, és követelik a térségben lévő fegyveres csoportoktól és az érintett államoktól, hogy mindent tegyenek meg és teljes mértékben működjenek együtt a gép sorsát kutató nemzetközi vizsgálat sikere érdekében. A tervezet követeli az elkövetők felelősségre vonását is.

Mint a legtöbb BT-határozatban, valószínűleg itt is vita lesz minden megfogalmazáson. De arra - a gyengének és általánosnak tűnő fordulatok ellenére is - mindenképp jó lesz, hogy az előkészítése során folytatott tárgyalásokon a BT-tagok többet tudjanak meg egymás álláspontjáról, esetleg kiderüljön, ki a felelős.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete és más amerikai diplomaták is nyíltan beszéltek már arról, hogy Oroszország felelős lehet a malajziai utasszállító tragédiájáért.

A Kreml közben tagad, és Kijevre mutogat. Putyin nyilvánosan felszólította az oroszbarát kelet-ukrajnai lázadókat, hogy működjenek együtt a nemzetközi vizsgálóbiztosokkal, de azt is kijelentette, hogy nem lenne jó, ha a vizsgálat elhamarkodottan vonna le súlyos következtetéseket az esetből.

A térségben lévő nemzetközi megfigyelők azt mondják, hogy a roncsok nagyobb részéhez már odaengedik őket, de vannak még olyan darabok, amiket nem nézhetnek meg. Állításuk szerint ilyenkor fegyveresek állítják meg őket, de nem mondják meg, miért nem mehetnek a roncshoz.

Oroszország ENSZ-képviselői nem voltak hajlandóak a Reutersnek kommentálni az ausztrál BT-határozattervezetet. Pedig az orosz szavazatra is szükség van a tervezet elfogadásához, Oroszország ugyanis a BT állandó tagjaként vétójoggal rendelkezik. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.