Kormányválság van Ukrajnában

2014 július 24., csütörtök 15:56
58

Kemény napon van túl az ukrán törvényhozás. Napközben bejelentette a Vitalij Klicsko vezette, Petro Porosenko elnök mögött álló Ütés, valamint a nacionalista Szabadság párt, hogy kilépnek a kormánykoalícióból. Ezt azért tették, hogy az államfő feloszlathassa a jelenlegi parlamentet és előrehozott választásokat írhasson ki. A harmadik kormánypárt, a Haza egyelőre azon az állásponton van, hogy a parlamentnek kellene magát feloszlatnia, noha vannak olyan tagjai, akik szintén a frakció kilépését szorgalmazzák.

A Szabadság párt elnöke Oleh Tyahnibok szerint nem működhet tovább egy olyan parlament, amely

"államellenes bűnözőket és Moszkvával együttműködő ügynököket fedez, és amely nem függeszti fel a mentelmi jogát a Kremlnek dolgozó összes képviselőnek".

A jelenlegi összetételű parlament a 2012 októberében megtartott választások után jött létre. Akkor a legnagyobb frakciót a Janukovics mögött álló Régiók Pártja adta. Késő délután bejelentette lemondását Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. Azért döntött így, mert meghiúsult az energiaügyi törvény és a hadsereg finanszírozásának növelését célzó költségvetési jogszabály keresztülvitele a parlamenten.

"Bejelentem a lemondásom tekintettel a parlamenti koalíció összeomlására, amely akadályozza a kormányzati kezdeményezéseket"

- mondta Jacenyuk a parlamentben. Olekszandr Turcsinov házelnök felszólította a képviselőket, hogy kezdjenek konzultációkat egy ügyvezető miniszterelnök kinevezéséről. (MTI)