Sokkal kevesebb víz van az exobolygókon, mint gondolták

2014 július 25., péntek 18:23
15

Minden eddiginél pontosabban sikerült megmérni egy, illetve egyből három exobolygó légkörében a víz mennyiségét. A Cambridge-i Egyetem kutatói Nikku Madhusudan vezetésével a Hubble űrteleszkóp méréseit elemezték.

Ez alapján a három fantázadús nevű bolygó, a HD 189733b, a HD 209458b és a WASP-12b gázóriások légkörében tized-ezredannyi víz van, mint amennyinek a bolygóképződés standard modellje alapján lennie kéne.

A Jupiterhez hasonló, de annál sokkal forrób, 900-2200 fokos felszíni hőmérsékletű óriások amúgy pont méretük és hőmérsékletük alapján tüntek ideális jelöltnek a víz utáni kutatásra. A nagy hő miatt valószínűsíthető volt, hogy a légkörükben vízpára is lesz. Volt is, de például a HD 209458b légkörében csak 4-24/egymillió arányban.

De azért van öröm is az ürömben. Még soha más bolygón nem végeztek ilyen pontos méréseket bármilyen vegyi anyag jelenlétéről, így Madhusudan szerint "most már minden eddiginél nagyobb bizonyossággal állíthatjuk, hogy vizet találtunk egy exobolygón".

A felfedezés ugyanakkor azt is jelenti, hogy még a korábban feltételezettnél is nehezebb lehet vizet találni az univerzumban. (Via University of Cambridge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt