Szentmihályi Szabó Péter azért nem megy Rómába, hogy ne keltsen zavart

2014 július 26., szombat 8:47
118

A Corriere della Sera olasz lap szombati számában nyilatkozott Szentmihályi Szabó Péter arról, hogy miért nem vállalta, hogy ő legyen Magyarország római nagykövete:

Azért álltam félre, mert nem akartam megzavarni az Olaszország és Magyarország közötti kapcsolatokat.

Az olasz lap szerint a háttérben a római külügyminisztérium közleménye van, ami egyértelmű célzást tett arra, hogy nem örülnének, ha Szentmihályi lenne a magyar nagykövet. Az olasz külügy arra kérte Budapestet, hogy olyan embert küldjenek, aki "hatékonyan tud hozzájárulni a két ország közötti kapcsolatok megerősítéséhez".

Szentmihályit elsősorban antiszemita hangvételű írásai, a Magyar Gárdához írt méltató verse miatt kritizálták külföldön és Magyarországon egyaránt, de előkerült régebbi, kommunizmust dícsőítő költeménye is. További problémaként merült fel személyével kapcsolatban, hogy nem tud olaszul. Ehhez képest az új, Navracsics Tibor vezette külügyminisztérium támogatta kinevezését, ettől végül Szentmihályi pénteken egy közleményben állt el.

Szentmihályi az olasz lapnak azt mondta, hogy ő nem antiszemita, és személyén keresztül inkább Orbán Viktort támadták:

Nem tartom magam antiszemitának. Messze áll tőlem minden rasszista vagy idegengyűlölő érzelem. Ha tudni akarja a véleményemet, a vita nem velem szemben folyt, hanem a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben.

Az európai antiszemitizmus erősödését firtató kérdésre pedig agy válaszolt:

Azt hiszem, egy kicsit túlzott az ijedelem. Azt olvasom, hogy Európa majdnem minden országában növekedne az antiszemitizmus. De úgy gondolom, hogy a dolgokat a helyes dimenzióban kell látni és elszigetelt epizódokról kell beszélni. Mindenesetre, azt mondhatom, hogy ez nem Magyarország esete. Nagyon keveseket érdekel ez a probléma.

(MTI)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt