Putyin volt tanácsadója szerint direkt az amszterdami járatot lőtték le az oroszok

A maláj gépet nem véletlenül lőtték le, hanem direkt választották célpontnak, mivel Amszterdamból repült Kuala Lumpur felé – mondta Vilniusban Vlagyimir Putyin volt tanácsadója, Andrej Illarionov, a Cato Intézet munkatársa. (Az intézet egy komoly konzervatív-libertárius politikatudományi műhely, ott dolgozik P. J. O'Rourke is.)

Andrej Illarionov 2004-ben, még Putyin tanácsadójaként (Fotó: RIA NOVOSTI, AFP)

A litván parlamentben folytatott tanácskozáson Illarionov azzal érvelt, hogy Szingapúr, India és a Lufthansa járatai is a légtérben voltak akkor, amikor július 17-én lelőtték a maláj utasszállítót. A volt tanácsadó szerint az amszterdami járat lelövése lehetett a bosszú azért, hogy egy éve Amszterdam polgármestere nem volt hajlandó fogadni Putyint, és hogy Hágában elítélték az orosz államot a Jukosz ügyében. A meredek elméletről ő is beismerte, hogy nincs rá bizonyíték, így csak gyenge feltételezés.

Illarionov szerint egyébként a Buk föld-levegő rakétát az oroszok irányították, mert az oroszoké, nem is az oroszbarát szeparatistáké, akik szerinte nem is kaptak nehéztüzérségi fegyvereket. Szerinte a rakétát az oroszok a tragédia napján, reggel vitték Donyeckbe, és a katasztrófa után egyből vissza is vitték orosz területre.

Az elemző szerint a helyi katonai műveletekkel és a maláj gép leszedésével az oroszok célja – ha már belátták, hogy egész Ukrajna nem lehet az övék – létrehozni egy második Transznisztriát, hogy a kelet-ukrajnai zavargások miatt Ukrajna ne tudjon csatlakozni az EU-hoz és a NATO-hoz. A támadás célja az volt, hogy a kelet-európai kormányok nyomást gyakoroljanak az ukrán elnökre, hogy függesszék fel a harcokat Kelet-Ukrajnában – mondta Illarionov.

A férfi még májusban arról beszélt, hogy Putyin kudarcot vallott az ukrajnai kalandjával. (Delfi)