Oroszország saját repülőgép-hordozókat épít, ha a franciák nem adnak el nekik

Oroszország 2009 óta akar vásárolni 3-4 darab Mistral osztályú kétjáratú támadóhajót, viszont most az ukrán válsággal kapcsolatos szankciók miatt Hollande francia elnök azon gondolkodik, hogy az országa eláll a szerződés teljesítésétől. Ebben az is közrejátszik, hogy a Mistralokat valószínűleg a Krímbe telepítenék az oroszok.

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes most azt mondta az ITAR-TASZSZ-nak, hogy ha a franciák nem adják el a Mistralokat, az Párizsnak fog jobban fájni. Nem kapják meg a pénzüket, bírságot kell fizetniük a szerződésszegésért, és a hajóépítés gazdaságélénkítő hatásai sem jelentkeznek majd. Oroszország viszont ebben az esetben saját hajókat épít, amikről azt állítják, jobbak lesznek a Mistraloknál, mert jég ellen is védik majd őket, hogy képesek legyenek szolgálatot teljesíteni északon is.

Ilyen egy Mistral. Ne tévessze meg a franciául tudókat, hogy erre a képre még az van ráírva, hogy Franciaország továbbra is elkötelezett a Mistralok szállítása mellett, mert a kép több mint egy hetes. (AFP)

A nyilatkozat azért a cinizmus csúcsa, mert az oroszok a Krím elfoglalásával váltak újra képessé arra, hogy ekkora hajókat építsenek, ugyanis a félszigeten is találhatóak a szovjet időkben hajóépítésre használt szárazdokkok.

Bár az ITAR-TASZSZ repülőgép-hordozóknak nevezi a Mistralokat, igazából nem azok. Csak helikoptereket szállítanak, abból viszont akár 16-ot is. Az orosz flottába nagyon kellenének ilyen hajók, jelenleg ugyanis egyetlen repülőgép-hordozójuk van, az Admiral Flota Szovjetszkovo Szojuza Kuznyecov, a flotta zászlóshajója. A Szovjetunió felbomlása előtt ezt is a Fekete-tengeri Hajógyárban készítették, bár nem a Krímben. (ITAR-TASZSZ)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.