A valaha volt leggyilkosabb Ebola-járvány szabadult el

Egészségügy
2014 augusztus 01., 06:18
comments 121
  • Ebola-járványnak soha nem volt még ennyi áldozata.
  • Ráadásul nem látszik még a fertőzések vége, Sierra Leónéban szükségállapotot vezettek be, Libéria pedig lezárta a határait. 
  • Repülővel is terjedhetett a kór, már megjelent Nigériában is.
  • Magyarország is felkészült, de nagyon kevés az esélye annak, hogy a vírus kitörjön Afrikából. 

Az ebola bőven rászolgált arra, hogy az egyik legrettegettebb vírusnak nevezzék. Nincs ismert gyógyszer ellene, a fertőzöttek döntő többsége meghal, ráadásul brutális körülmények között, vérzéses lázat kísérő sokkban.

A vírus egy kongói folyóról kapta a nevét, itt fedezték fel, még 1976-ban. Esőerdőkben élő állatok terjeszthetik, de az eredete körül még mindig sok a kérdés, máig nem sikerült megtalálni az elsődleges forrását. Ami biztos, hogy bár terjed emberről emberre, de nem könnyen, a fertőzött személy vérével vagy testnedveivel kell érintkezni ahhoz, hogy valaki elkapja. Ezért van, hogy a fertőzés veszélyének különösen ki vannak téve a kórházi dolgozók az olyan országokban, ahol nem megfelelőek az egészségügyi állapotok.

photo_camera Az Orvosok Határok Nélkül tagjai visznek egy holttestet, Guineában, még áprilisban (SEYLLOU / AFP)

A mostani, tél óta zajló járvány során a vírus eddig Sierra Leónéban, Guineában, Libériában és Nigériában tűnt fel. Az Egészségügyi Világszervezet 1201 megfertőzött emberről és 673 halálos áldozatról tud. Ez másfélszer több eset, mint amennyi az ebola eddigi leggyilkosabb kitörésekor történt. És a mostani járványnak még messze nincs vége. Ráadásul több helyi tényező is súlyosbítja a helyzetet:

  • Nyugat-Afrikában még soha nem volt jelentősebb ebola-járvány, a térség egészségügyi dolgozói nem rendelkeztek megfelelő tapasztalatokkal egy ilyen szituáció kezelésére. 
  • Az ezekben az országokban élő emberek többet utaznak, mint mondjuk a Közép-Afrikában élők, ahol a vírus időnként fel szokta ütni a fejét. Ez is magyarázhatja azt, hogy ekkora területen terjedhetett el most a vírus. 
  • Komoly gondot okoznak a különféle társadalmi stigmák és sokak meggyőződése, hogy a kórházakat jobb elkerülni. Sokan fertőződhetnek meg úgy is, hogy temetések és ravatalozás közben közvetlen kapcsolatba kerülnek a holttestekkel, nem tudván, hogy ez mennyire veszélyes. 
  • A New York Times olyan esetekről is beszámolt, amikor dühös tömeg fegyverekkel fenyegetőzve fogta közre az orvosokat, azt feltételezve, hogy eleve ők terjesztik a kórt. 
  • Sierra Leónéban az Orvosok Határok Nélkül jelentése szerint 12 olyan falu van, ahol valószínűleg jelen lehet az ebola, de az orvosoknak nem biztonságos odautazniuk. Az országban egy kórház előtt zajló tüntetést a rendőrségnek könnygázzal kellett feloszlatnia. 
  • És a szükséges óvintézkedések sokszor szembemennek kulturális tradíciókkal és meggyőződésekkel. A VICE például még júniusban forgatott Libériában, ahol a helyiek simán ették a majomhúst, mondván, hogy nem hiszik, hogy az ebola egy létező dolog lenne:

A vírus hirtelen kitörő heves lázzal, gyengélkedéssel, izomfájdalommal és fejfájással indul, majd hányás és hasmenés következik, ami növeli a továbbfertőzés esélyét. A legismertebb és rémisztőbb tünet az erős belső- és külső vérzés (akár a szemen, fülön és szájon keresztül is), ami miatt a betegek annyira sok vért veszítenek, hogy keringésük egyszerűen összeomlik. A lappangási idő betegenként eltérhet, van akinél pár nappal a fertőzés után feltűnnek a tünetek, de olyan is, aki 21 napig hordozza magában a vírust.

A világ másik felének problémája

A vírus ellen nincs működő vakcina, csak kísérleti stádiumban lévő gyógyszerek léteznek. Ennek oka az is, hogy bár az ebola 1976 óta időnként rendre felüti a fejét, de mivel mindez Afrikában történik, ezért a gyógyszergyáraknak sosem volt elsődleges szempont, hogy a kutatás-fejlesztésbe óriási összegeket és energiát öljenek. A leghatékonyabb módszer még mindig a fertőzött és potenciálisan fertőzött betegek felkutatása és elkerítése.

photo_camera A vírus elterjedtségét a cdc.gov honlapon lehet figyelemmel kísérni

Ez persze a vírust magát sosem fogja kipusztítani, hiszen az állatok azt ugyanúgy hordozzák tovább, ezért van, hogy rendre újra megjelenik. A karanténokkal korábban mindig sikerült izolálni a kórt, és hála annak, hogy a fertőzés nem történik annyira könnyen, elfojtani a vírust. De most több tényező is nehezíti a harcot. A már felsorolt társadalmi és politikai akadályok mellett gondot okoz az is, hogy az ebola leggyilkosabb törzse, a Zaire ebolavirus pusztít most. Ez a megfertőzöttek 78 százalékával végez.

Szintén új szintre emeli a problémát, hogy az ebola most először terjedhetett légi közlekedéssel: egy fertőzött beteg utazott el a huszonegymilliós Lagosba, Nigériába. Szemtanúk beszámolója szerint a libériai férfi, Patrick Sawyer hányt az úton és hasmenése is volt, ami komoly fertőzésveszélyt jelent. De hiába pusztít már hónapok óta a járvány Nyugat-Afrikában, a nigériai hatóságok nem voltak erre felkészülve, a reptéren nem alkalmaztak szűrőeljárásokat, amikor pedig Sawyer összeesett a lagosi reptéren, egy magánkórházba szállították, ahol elsőnek malária gyanújával kezdték el kezelni.

photo_camera Egészségügyi eligazítás Guineában. Az ebola legyőzésének egyik kulcsa mindenképp a tájékoztatás és a felvilágosítás lehet. (CELLOU BINANI / AFP)

A lagosi reptéren való felbukkanás azért is lehet rémisztő, mert onnan számos nagy nemzetközi reptérre indulnak közvetlen járatok. A hatóságok szerint viszont a fejlett világban nincs pánikra különösebb ok, az európai és amerikai egészségügyi szervek sorra adják ki a közleményeket, hogy képesek izolálni és elkülöníteni a fertőzött embereket, ha esetleg felbukkannának a reptereiken. Hongkongban és Angliában már zártak is karanténba Afrikából érkező utasokat, de végül nem mutatták ki a szervezetükben a vírust. A repülőutakon történő továbbfertőzés azért sem annyira valószínű forgatókönyv, mert az ebola leginkább csak akkor fertőz, ha már megjelentek a tünetek, azaz a magas láz, a rosszullét, a gyengeség. Ekkor pedig a legtöbben nem indulnak útnak.

A nyugat-afrikai reptereken az eset után, meglehetősen megkésve, de elkezdtek megfigyelőpontokat felállítani, hogy kiszűrjék a fertőzött gyanús személyeket.

Az orvosokat sem kíméli

És miközben Nigériában mindent megpróbálnak, hogy utólag felkutassák a gép többi utasát és megakadályozzák a járvány elterjedését az országban, a kontinens nyugati országaiban egyelőre csak romlik a helyzet. Sierra Leónéban szükségállapotot vezettek beGuineában egyre több az új fertőzés, ez pedig a WHO szakemberei szerint azt is jelentheti, hogy a vírus az egészségügyi szakemberek számára is érthetetlen módon terjed. A vírus ráadásul már a régió legismertebb szakemberei közül kettőt is meggyilkolt: a Sierra Leone-i Sheik Umar Khan és a libériai Samuel Brinsbane is a kór ellen küzdve fertőződött meg.

Magyarország is felkészült

A helyzet súlyosbodását jelzi, hogy már az ÁNTSZ is közleményt adott ki a járványról. E szerint a hazai diagnosztika az Országos Epidemiológiai Központban teljes körűen megoldott, azaz gyanú esetén pár órán belül képesek kimutatni a vírus jelenlétét. Ráadásul a magyar labor fejlettsége alkalmas arra, hogy a környező országok számára is segítséget biztosítson, ha ott bukkanna fel ebolagyanús megbetegedés.

Honlapjukon tanácsokat kaphatnak azok is, akik a közeljövőben valamelyik érintett nyugat-afrikai országba terveznek utazni: a szervezet szerint annak továbbra is rendkívül alacsony a kockázata, hogy valaki ezekben az országokban megfertőzödjön, de van pár dolog, amire mindenképp figyelni kell.

  • Kerülni kell minden olyan helyet, ahol fennáll az esélye annak, hogy fertőző betegekkel, illetve emberi és állati tetemek vérével vagy más testváladékával közvetlenül érintkezhetünk. 
  • Ne menjünk vadon élő állatok közelébe, és ne fogyasszunk vadon élő állatokból származó bozóthúst. 
  • Mindig védekezzünk szex közben. 

(források: Guardian, NYTimes, QuartzVox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.